Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiscus neemt Airbnb in het vizier

Verhuurder­s op populair internetpl­atform haken af uit vrees voor gerichte acties

- ANNELIES ROOSE

De aankondigi­ng dat de fiscus begint met gerichte acties tegen wie inkomsten uit Airbnbacti­viteiten niet aangeeft, doet heel wat verhuurder­s naar alternatie­ven zoeken. Of het nog meer drastische besluit nemen om de boeken gewoon dicht te doen. “Het is de moeite niet meer.”

“Weet je wat er bij mij niet ingaat? Grote bedrijven betalen amper belastinge­n in ons land. Waarom viseert de fiscus dan ineens kleine garnalen als Airbnbverh­uurders? Ze schieten met een kanon op een mug.”

Hij begrijpt het niet, deze man uit het Gentse. Sinds de zomer van 2015 verhuurt hij zijn loft via Airbnb. Hij verdient er een aardi- ge cent mee bij: tot 30.000 euro per jaar. Maar nu de FOD Financiën heeft bekendgema­akt dat belastingc­ontroleurs op Airbnb en gelijkaard­ige websites zullen speuren naar verhuurder­s die hun inkomsten niet of niet correct aangeven, hoeft het voor hem niet meer.

Met 12.500 zijn ze momenteel, de Airbnb-verhuurder­s in ons land. Hun inkomsten moeten ze aangeven bij de fiscus, maar slechts weinigen doen dat. Omdat de kans tot nu toe klein was dat ze werden gecontrole­erd, en de aangifte behoorlijk complex is. Zo wordt op zowel het onroerend inkomen (verhuur van kamer of huis) als het roerend inkomen (verhuur van meubelen en gebruik van elektrisch­e apparaten) belast. Extra vergoeding­en zoals voor ontbijt of bedlinnen vallen dan weer onder de categorie divers inkomen.

Nog tot eind augustus

De aankondigi­ng dat de controles worden verscherpt, stuit velen zo hard tegen de borst dat sommigen er zelfs gewoon mee zullen stoppen. “Wij hebben nog boekingen tot eind augustus, maar daarna is het voorbij”, zegt een koppel uit het Antwerpse. “We verdienen gemiddeld een extraatje van 1.000 euro per maand. Jarenlang deden we het met veel plezier, maar binnenkort loont het de moeite niet meer. Met je eigendom zou je toch moeten kunnen doen wat je wil?”

De voornemens staan in schril contrast met wat Airbnb zelf zegt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen “geen enkel probleem” met het voornemen van de fiscus. “Wij vinden het maar normaal dat onze verhuurder­s in regel zijn met de wetgeving”, zegt woordvoerd­er Bernard D’heygere.

Ook op tweedehand­ssites

De fiscus gaat ook andere internetpl­atformen onder de loep nemen. Welke dat zijn, wordt niet bekendgema­akt. “Maar het mag duidelijk zijn dat het om veel meer platformen gaat dan enkel verhuurpla­tformen”, klinkt het. Lees: er komen ook gerichte controles op inkomsten uit de verkoop via sites als tweedehand­s.be en Kapaza.

 ?? FOTO AFP ?? Via Airbnb kunnen verhuurder­s eenvoudig online een woning voor enkele dagen verhuren. Maar vanaf nu kijkt de fiscus mee.
FOTO AFP Via Airbnb kunnen verhuurder­s eenvoudig online een woning voor enkele dagen verhuren. Maar vanaf nu kijkt de fiscus mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium