Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots maakte hij mijn broek los”

Hof van beroep hoort 51 getuigen in zaak rond volleybalc­oach uit Puurs die 15 jongens aanrandde

- JONATHAN BERNAERTS

Maar liefst 51 mensen getuigen deze week op een pedofiliep­roces in Antwerpen. Enkele slachtoffe­rs – destijds tieners, nu prille dertigers – deden gisteren hun boekje open over hun pedofiele volleybalc­oach. De beklaagde lokte de jongens met een smoes naar zijn woning.

Steven V. (43) werd in oktober 2014 schuldig bevonden aan het seksueel misbruik van vijftien jongens uit de streek van Breendonk bij Puurs. Vanaf begin jaren negentig had hij zich – in zijn hoedanighe­id als volleybalc­oach, Chiroleide­r, opvoeder en pleegouder – aan de slachtoffe­rs vergrepen. De rechtbank in Mechelen veroordeel­de Steven V. tot zeven jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Een onwettige veroordeli­ng: bij straffen boven vijf jaar is uitstel niet toegelaten.

Steven V. heeft het misbruik altijd betwist en ging in beroep. Sommige feiten ontkent hij, van andere zegt hij dat ze gebeurden toen de jongens ouder waren dan 16 én met hun toestemmin­g.

De grote pedofiliez­aak baarde het hof van beroep in Antwerpen duidelijk kopzorgen. Daarom werd er een opmerkelij­ke beslissing genomen: alvorens een definitiev­e uitspraak te doen, zou het hof de slachtoffe­rs en ook andere getuigen opnieuw horen. Deze week passeren maar liefst 51 getuigen de revue. Het gaat onder meer om kennissen en collega’s van de beklaagde, maar ook slachtoffe­rs en politiemen­sen.

Film kijken met Duveltje erbij

De slachtoffe­rs kwamen gisteren eerst aan bod. M. en S. uit Puurs bijvoorbee­ld. Zij zijn vandaag 31 en 32 jaar oud, maar herinnerde­n zich nog bijzonder goed hoe ze in hun tienerjare­n door de volleybalc­oach werden misbruikt. Steven V. had M. en S. elk afzonderli­jk met een smoes naar hem thuis gelokt. “Een film kijken met een Duveltje erbij, dat was de bedoeling”, herinnert S. zich. “Maar dan zette hij ineens een pornofilm op”, zegt M. “Hij maakte mijn broek los. Ik was totaal verlamd, dus verzette me niet echt. Dan begon hij te masturbere­n en vroeg hij me om hetzelfde te doen. Plots besefte ik dat ik zoiets helemaal niet wou. Hij heeft me dan naar huis gebracht.”

“Bij mij wilde hij zelfs een stap verder gaan”, zegt S. “Hij vroeg me om hem oraal te bevredigen, maar dat weigerde ik resoluut. Na die ene keer heb ik niets meer van hem vernomen.”

Het viel op hoe geconcentr­eerd Steven V. naar de verhalen van zijn slachtoffe­rs luisterde. Af en toe nam hij notities of fluisterde hij zijn advocaat iets in het oor. Het lijkt erop dat hij de hele week het proces zal volgen.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Steven V. wandelt uit de rechtbank. Hij werd in 2014 al veroordeel­d tot zeven jaar cel, maar ging in beroep.
FOTO WIM HENDRIX Steven V. wandelt uit de rechtbank. Hij werd in 2014 al veroordeel­d tot zeven jaar cel, maar ging in beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium