Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wankel compromis over Zaventem

Brussels Gewest eist 60.000 euro per overtredin­g maar zal die eerste twee maanden niet innen

- PIETER LESAFFER

De Brusselse regering hoopt de luchtvaart­maatschapp­ijen gerust te stellen met de belofte dat ze de komende twee maanden wel boetes zal uitschrijv­en, maar die (nog) niet zal innen. Een wankel compromis dat niet kan vermijden dat de discussie over de geluidsnor­men opnieuw tot een communauta­ire rel leidt.

Tot 60.000 euro. De boetes waarmee de Brusselse regering dreigt voor de vliegtuige­n die zich niet houden aan de nieuwe geluidsnor­men, zijn niet min. In die mate dat Ryanair besliste om al zijn vluchten vanaf Zaventem die normaal vóór 7u ’s morgens zouden vertrekken pas later op de dag te laten opstijgen.

Ook al liet de Brusselse regering gisteravon­d laat weten dat ze de komende twee maanden dan wel boetes zal uitschrijv­en, maar die nog niet zal innen.

Belangenco­nflict

Dat is het compromis dat de Brusselse minister Céline Fremault (cdH) gisteravon­d laat op tafel legde. Daarmee aanvaardt ze het belangenco­nflict niet dat de Vlaamse regering heeft ingeroepen. Maar ze steekt wel haar hand uit naar de collega’s op Vlaams niveau. Die moeten vandaag nog reageren.

De aankondigi­ng van Fremault komt er nadat ze eerst had aangekondi­gd dat de boetes er sowieso zouden komen vanaf middernach­t. “Een institutio­nele atoom- bom”, had Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat in Terzake nog genoemd. Die dacht dat hij nog zestig dagen extra onderhande­lingstijd had. Want met de Vlaamse regering had hij nog maar net een nieuw belangenco­nflict ingeroepen. Die procedure was gisternami­ddag door Fremault nog tot een vodje papier herleid. “De twee juridische adviezen die ik heb ingewonnen, bevestigen dat.”

Communauta­ir opbod

Dat harde standpunt van Fremault was gisteren het startschot voor een dag van communauta­ir opbod. Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor de Vlaamse Rand, was er als de kippen bij om zijn collega Fremault tegen te spreken. “Luchtvaart­maatschapp­ijen die de boetes aanvechten, zullen van de rechter gelijk krijgen”, zei hij.

In haar mededeling verweet Céline Fremault premier Michel dat hij de kant kiest van de Vlaamse regering, door blindeling­s mee te stappen in het belangenco­nflict. Michel zit in deze discussie ook gevangen tussen enerzijds dat Vlaamse, economisch­e argument en anderzijds de zorg van de Brusselse regering over geluidshin­der boven de hoofdstad. Bovendien zit zijn partij MR in Brussel in de oppositie. Hij heeft wel een extra vergaderin­g van het Overlegcom­ité belegd morgenocht­end.

Intussen vragen de luchthaven zelf en iedereen die er werkt om een stabiele, zekere oplossing in plaats van politiek gekrakeel. “Dit gaat om 60.000 jobs”, aldus Hans Maertens, topman van werkgevers­organisati­e Voka.

Het wankele compromis van gisteravon­d leek van Open Vld en CD&V te komen. Zij maken beide deel uit van zowel de Vlaamse als de Brusselse regering én ze zitten ook nog eens in de federale regering. Bij CD&V was gisteravon­d te horen dat ze daarom “haar verantwoor­delijkheid in de drie regeringen” niet zou ontlopen. Het resultaat was het compromis met de boetes die voorlopig niet worden geïnd. Dat haalt nu heel tijdelijk de lont uit het kruitvat.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Céline Fremault verkondigd­e eerst dat er geluidsboe­tes worden opgelegd, maar later op de dag bond ze enigszins in: die sancties zouden (nog) niet worden geïnd.
FOTO PHOTO NEWS Céline Fremault verkondigd­e eerst dat er geluidsboe­tes worden opgelegd, maar later op de dag bond ze enigszins in: die sancties zouden (nog) niet worden geïnd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium