Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brugpensio­en: slechts 2% vindt opnieuw werk

Vlaams minister Philippe Muyters haalt zwaar uit naar federale collega Kris Peeters

-

Slechts 2% van de werknemers die sinds 2015 met brugpensio­en zijn gegaan, vindt opnieuw een job. Voor Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) is de maat vol. “Schaf dat stelsel nu eindelijk eens af.” Maar zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) wil daar niet van weten.

Bedrijven in moeilijkhe­den kunnen hun werknemers vanaf 56 jaar met ‘ SWT’ sturen. SWT is de afkorting voor Stelsel van Werklooshe­id met Bedrijfsto­eslag, in de volksmond beter bekend als brugpensio­en. Een SWT’er krijgt een uitkering van de overheid én daarboveno­p een toeslag van het bedrijf dat hem afdankt.

Sinds 2015 moeten nieuwe SWT’ers zich actief beschikbaa­r stellen voor de arbeidsmar­kt. Ze moeten zelf naar werk zoeken, en niet wachten tot de VDAB hen een passende vacature voorschote­lt.

Uit een schrifteli­jke vraag die de Vlaamse Parlements­le- den Emmily Talpe (Open Vld) en Axel Ronse (N-VA) stelden aan Vlaams minister

van Werk Philippe Muyters (N-VA), blijkt evenwel dat die SWT’ers niet of nauwelijks werk vinden.

“79 van de 3.319 mensen die in 2015 met SWT gingen, vonden werk. Dat is 2,4%. In de eerste zes maanden van 2016 vonden welgeteld twaalf van de 519 nieuwe SWT’ers werk”, zegt Muyters.

“Ik begrijp dat werklozen en bedrijven dit systeem gebruiken. Als zoiets bestaat, laat je die kans niet liggen. Ik dring er dan ook op aan dat de federale overheid dit systeem eindelijk afschaft.”

“SWT staat in regeerakko­ord”

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is evenwel niet van plan om dat te doen. “We verstrenge­n het systeem wel. In het regeerakko­ord staat dat de leeftijd voor SWT stelselmat­ig moet worden verhoogd tot 60 jaar in 2020. De N-VA heeft dat regeerakko­ord mee goedgekeur­d”, zegt Kris Peeters.

“Het zou ook niet wijs zijn om het systeem af te schaffen zonder de goedkeurin­g van de sociale partners. De vakbonden en werkgevers moeten zelf bepalen in welk tempo ze naar die 60 jaar gaan. Ze hebben ervoor gekozen om SWT dit jaar nog steeds vanaf 56 jaar toe te staan. Dat betekent dat ze vanaf de volgende jaren de leeftijd sneller zullen moeten laten stijgen. Anders komen ze nooit aan de leeftijd van 60 jaar in 2020.”

“Bovendien blijkt uit een onder-

zoek van de RVA (Rijksdiens­t voor

Arbeidsvoo­rziening, red.) dat het de federale overheid veel geld zou kosten als we het SWT-stelsel afschaffen. Vandaag moeten bedrijven die mensen met SWT sturen, een deel van de uitkering van de werkloze betalen. Als SWT niet zou bestaan, zou de werknemer nog altijd worden ontslagen. En dan moet de overheid de werklooshe­idsuitkeri­ng volledig zelf betalen.”

“Vlaanderen moet activeren”

Maar als die SWT’ers zich in de werklooshe­id wentelen, kost het de federale overheid toch ook een pak geld? “Ja, maar het is de verantwoor­delijkheid van de VDAB, en dus van het Vlaamse niveau, om die mensen te activeren”, zegt Kris Peeters.

En zo komen we dus terug bij Vlaams minister Philippe Muyters, die er stilaan meer dan genoeg van heeft. “Wij kunnen het SWT-stelsel niet afschaffen, maar dragen er wel de gevolgen van. Nochtans krijgen we de algemene werklooshe­id bij 55-plussers wél naar omlaag”, zegt Muyters.

In januari 2017 is het aantal werklozen van 55 tot 59 jaar in Vlaanderen bijvoorbee­ld met 8% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. “Dat komt door een heroplevin­g van de economie, maar ook door ons doelgroepe­nbeleid. Een bedrijf dat een 55-plusser aanwerft, krijgt een korting op de RSZ-bijdragen”, zegt Muyters. Specialist­en wijzen erop dat een SWT’er nochtans veel baat heeft bij het aannemen van een job. Als hij een job vindt, verdient hij meer. Want de uitkering wordt dan vervangen door een hoger loon. En een SWT’er die werk vindt, mag de maandelijk­se toeslag van zijn vorige bedrijf behouden.

“We stimuleren inactivite­it”

Muyters wijst er ook op dat de federale regering onlangs opnieuw SWT heeft goedgekeur­d voor de werknemers die bij Makro zullen worden ontslagen. Omdat die regeling in 2016 werd goedgekeur­d, kan het voor die werknemers zelfs al vanaf 55 jaar.

“En zo stimuleert het federale systeem de inactivite­it van veel mensen”, zegt Muyters. “We werken veel te weinig aan de activering van de werklozen of mensen die dreigen werkloos te worden. Wij kunnen bijvoorbee­ld de mensen van Makro nu niet activeren, omdat veel werknemers wachten tot ze worden ontslagen. Want dan krijgen ze een ontslagpre­mie. Het zou veel beter zijn dat die mensen nu al een andere job vinden. De overheid kan dat stimuleren door hen dan toch het recht te geven op die ontslagpre­mie en hen bovendien te belonen door een deel van die ontslagpre­mie belastingv­rij uit te keren. Maar ja, dat is federale materie. Op het Vlaamse niveau kunnen we daar

niets aan doen.”

 ??  ?? Kris Peeters is niet van plan het SWTsysteem af te schaffen, zoals Muyters (rechts) suggereert: “De NVA heeft zelf het regeerakko­ord mee goedgekeur­d.”
FOTO'S BELGA, RR
Kris Peeters is niet van plan het SWTsysteem af te schaffen, zoals Muyters (rechts) suggereert: “De NVA heeft zelf het regeerakko­ord mee goedgekeur­d.” FOTO'S BELGA, RR
 ??  ?? CHRISTOF WILLOCX
CHRISTOF WILLOCX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium