Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer discrimina­tie op arbeidsmar­kt en in onderwijs

Aantal dossiers bij Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia stijgt met 20%

- (blg)

Het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia heeft vorig jaar 20% meer dossiers geopend over mogelijke discrimina­tie, haatspraak en haatdelict­en. “Er is een duidelijke toename in twee domeinen: werk en onderwijs”, stelt Unia.

De stijging van het aantal dossiers dat Unia in 2016 opende, is veelbeteke­nend en was nooit eer- der zo fors. “Hoewel deze cijfers alleen betrekking hebben op de activiteit­en van Unia, geven ze toch informatie over feitelijke discrimina­tie in onze samenlevin­g”, zegt directeur Els Keytsman.

Deze toename ziet Unia in alle domeinen en voor alle criteria. Uit de eerste analyses blijkt de stijging tegenover 2015 meer uitgesprok­en in twee domeinen: werk (met een stijging van 47%) en onderwijs (25%). De grootste stijging op het vlak van werk betreft dossiers over discrimina­tie op grond van leeftijd. In 2016 opende Unia 106 dossiers, een stijging met 126%.

Mensen wakker schudden

“Via dossiers die veel persaandac­ht kregen, hebben we deze problemati­ek onder de aandacht kunnen brengen. Zo hebben we mensen wakker geschud. Leeftijdsd­iscriminat­ie wordt nog altijd onderschat, niet ernstig genomen en – erger nog – bijna sociaal aanvaard”, volgens Keytsman.

Een andere vorm van discrimina­tie die toeneemt en die de eerste trends op de arbeidsmar­kt bevestigt, is discrimina­tie op grond van de gezondheid­stoestand van werknemers (50 dossiers in 2016, een stijging van 60%).

“De andere wordt steeds vaker openlijk afgewezen. Racistisch­e uitspraken en gedraginge­n ko- men almaar meer voor”, zegt Keytsman.

Wat opvalt bij de forse stijging van de onderwijsc­ijfers, is dat het criterium handicap alleen al goed is voor 60% van de nieuwe geopende dossiers in 2016. Tussen 2015 en 2016 nam het aantal geopende dossiers op grond van een handicap met 40% toe.

Unia voegt er nog aan toe dat de definitiev­e cijfers pas in juni worden bekendgema­akt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium