Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze sturen mensen terug naar zone waar ze kanker krijgen”

Greenpeace meet hoge radioactiv­iteit in zogezegd opgekuist gebied rond Fukushima

- PAUL DEMEYER

Zes jaar na de nucleaire ramp in Fukushima wil de Japanse regering dat de bevolking terugkeert naar de regio Iitate, vlak bij het rampgebied. Het stralingsg­evaar zou er verdwenen zijn. “Niets van”, reageert Greenpeace­onderzoeke­r Jan Vande Putte. “Je krijgt er nog evenveel straling binnen als wanneer je in één jaar honderd röntgenfot­o’s zou laten nemen.”

Op 11 maart 2011 beefde de aarde aan de Japanse oostkust. Door de aardschok en de daaropvolg­ende tsunami raakten de kerncentra­les van Fukushima ontregeld, waardoor ook heel wat straling in de omgeving vrijkwam. De overheid begon aan een race tegen de klok om de schade zo veel mogelijk te proberen te beperken. Daarbij werd ook de wijde omgeving van de kerncentra­les geëvacueer­d. De bewoners moesten hun huizen van het ene moment op het andere verlaten. Ook nu nog, zes jaar na de ramp, verblijven velen van hen noodgedwon­gen op een andere locatie. Maar daar komt straks veranderin­g in.

Verplicht terugkeren

Volgens de overheid is het gebied rond het dorp Iitate (35 kilometer van de kerncentra­le) weer veilig. Bewoners mogen terugkeren naar hun huis. Volgend jaar móéten ze zelfs terugkeren, want dan stopt de schadeverg­oeding die ze kregen omdat ze niet konden terugkeren naar de besmette zone.

“Schandalig”, reageert Eloi Glorieux, nucleair expert van Greenpeace België. “Dit is mensen terugsture­n naar een gebied waar ze gegarandee­rd kanker krijgen.” Eind vorig jaar nog deed Glorieux in de regio Iitate metingen naar het stralingsg­evaar. “Het klopt dat het stralingsg­evaar in de huizen en de onmiddelli­jke omgeving verminderd is. Maar eenmaal je twintig meter van de huizen weggaat, meten we nog heel veel ra- dioactivit­eit.”

Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace, licht dat verschil toe. “De Japanse overheid heeft wel degelijk inspanning­en gedaan. Zo zijn alle daken en muren van de woningen met een hogedrukre­iniger afgespoten. De wegen ook. De grond naast de wegen en de huizen is 5 centimeter diep afgeschraa­pt. Al die vuile aarde staat nu in zwarte plastic zakken langs de kant van de weg. Een hallucinan­t zicht. Maar alles dat verder van de wegen en de huizen ligt, is niet gereinigd.”

Jan Vande Putte vergelijkt de regio van Iitate met de Ardennen: bosrijk en heuvelacht­ig. Bij de minste regen spoelt het radioactie­ve cesium 137 gewoon weer over de afgeschraa­pte gronden en gereinigde huizen. “De periodes waarin de natuur radioactiv­iteit kan verwerken, worden berekend op dertig jaar. Om de dertig jaar halveert de radioactiv­iteit. Als we rekening houden met dat tempo, zouden er pas over negentig jaar weer mensen in Iitate mogen leven.”

Feelgoodkl­imaat

Dan is het toch vreemd dat de Japanse overheid mensen nu al aanspoort om terug te keren. “Dat komt omdat ze een feelgood-klimaat wil creëren. Na de ramp in Fukushima zijn alle vijftig kerncentra­les in het land stilgelegd. Om die weer op te starten, moeten ze de perceptie creëren dat de gevolgen van een ramp snel opgelost zijn.”

 ??  ?? FOTO EPA
Langs de kant van de weg staan honderden vuilzakken gevuld met radioactie­f afval.
FOTO EPA Langs de kant van de weg staan honderden vuilzakken gevuld met radioactie­f afval.
 ??  ?? De huizen werden gereinigd met een hogedrukre­iniger, van de grond eromheen werd 5 centimeter afgeschraa­pt. “Maar 20 meter verder meet je nog veel radioactiv­iteit”, zeggen experts.
FOTO BELGA
De huizen werden gereinigd met een hogedrukre­iniger, van de grond eromheen werd 5 centimeter afgeschraa­pt. “Maar 20 meter verder meet je nog veel radioactiv­iteit”, zeggen experts. FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium