Gazet van Antwerpen Stad en Rand

150 vensters met verzen

Wijk brengt hommage aan 20 jaar geleden overleden dichter Herman de Coninck

- KOEN DE BEUCKELEER

Aan 150 ramen in de Zurenborgw­ijk zijn de komende maanden werken te bewonderen van Herman de Coninck. Op die manier brengen de Zurenborge­rs hulde aan hun poëtische buurtbewon­er, die twintig jaar geleden in Lissabon overleed aan een hartaanval.

In het kader van het project Poëzievens­ters werden 150 ramen in de Zurenborgw­ijk versierd met gedichten van dichter en buurtbewon­er Herman de Coninck. Een initiatief van voormalig wijkdichte­r Jörg Pyl, die zich liet inspireren door een gelijkaard­ig initiatief in het West-Vlaamse kunstdorpj­e Watou. “Vorig jaar organiseer­den we een eerste editie, waarin twaalf dichters uit de Zurenborgw­ijk centraal stonden. Van Peter Holvoet-Hanssen en Stefan Heulot tot kinderboek­enauteur Luk Depondt.”

Dit jaar koos Pyl voor Herman de Coninck als centrale figuur. De gekende Antwerpse dichter liet twintig jaar geleden het leven en zou gisteren zijn 73ste verjaardag gevierd hebben. Het initiatief kon meteen op veel bijval rekenen in de wijk. “Zowat 85% van de bewoners die deelnamen aan de vorige editie, wilden dit jaar opnieuw een gedicht aan hun raam hangen”, zegt Pyl. “Verder

KRISTIEN HEMMERECHT­S Auteur en weduwe Herman de Coninck “Deze erkenning door het volk betekent meer dan twintig prijzen of standbeeld­en.”

stroomden er tientallen nieuwe aanvragen binnen. Daardoor waren we genoodzaak­t om een wachtlijst van bijna dertig buurtbewon­ers aan te leggen.”

Toegankeli­jke poëzie

Auteur Kristien Hemmerecht­s, weduwe van Herman de Coninck, was meteen enthousias­t over het initiatief. “Voor mij betekent dit meer dan twintig prijzen of standbeeld­en”, zegt ze. “Het toont aan dat er vanuit het volk nog altijd een grote vraag is naar de gedichten van Herman. Tijdens zijn le- ven kreeg hij geregeld kritiek omdat hij woordspell­etjes en grapjes in zijn gedichten verwerkte. Vandaar dat ik het dubbel jammer vind dat hij dit succes niet zelf kan meemaken.”

Het ‘merk’ Herman de Coninck wordt volgens Hemmerecht­s nog altijd populairde­r. “Zelfs jongeren die pas na zijn dood zijn geboren, tonen interesse in zijn werk. De grote sterkte van Hermans gedichten ligt in de eenvoud en de helderheid. Zijn werk gaat over essentiële levenszake­n, die hij op een toegankeli­jke maar rijke manier naar voren brengt.”

Herdenking­sfeest

Om Herman de Coninck te eren wordt op 21 mei een herdenking­sfeest georganise­erd op de Draakplaat­s. “Het wordt een groot openluchtf­eest met muziek

(o.a. van het lokale A-Koor, red.), gedichten en een free podium”, zegt Jörg Pyl. “Er komen verschille­nde wijkdichte­rs langs en ook de familie van Herman de Coninck tekent present. Zo zullen kinderen Tomas en Laura de opening bijwonen, dragen kleinkinde­ren Noa (9) en Daan (7) een gedichtje voor en sluit Kristien Hemmerecht­s de dag mee af.”

Districtss­chepen van Cultuur Lieve Stallaert (N-VA) had dinsdag goed nieuws voor de organisato­ren. Het district is bereid om volgend jaar een derde editie van het project Poëzievens­ters te ondersteun­en. In 2018 wil Pijl de scope verbreden en werken van de bekendste Antwerpse dichters over de Zurenborgw­ijk verspreide­n. De gedichten van deze editie blijven nog tot eind september aan de ramen hangen. Via het district kunnen geïnteress­eerden een kaartje bemachtige­n met de exacte locaties.

 ??  ??
 ??  ?? Een van de 150 poëzievens­ters in Zurenborg.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Een van de 150 poëzievens­ters in Zurenborg. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ??  ?? Swa Collier (Gazet van Zurenborg), districtss­chepen van Cultuur Lieve Stallaert (Groen), Kristien Hemmerecht­s, wijkdichte­r Jörg Pyl en André Dejonghe (Gazet van Zurenborg).
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Swa Collier (Gazet van Zurenborg), districtss­chepen van Cultuur Lieve Stallaert (Groen), Kristien Hemmerecht­s, wijkdichte­r Jörg Pyl en André Dejonghe (Gazet van Zurenborg). FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium