Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Audit vindt geen fouten in omstreden projecten

Schepencol­lege wijkt volgens onderzoek wel veel af van adviezen

- SACHA VAN WIELE

Het college verdaagt geregeld een stedenbouw­kundige vergunning of wijkt af van het verslag van de stedenbouw­kundig ambtenaar. Toch stelt de audit geen onregelmat­igheden vast rond enkele omstreden bouwdossie­rs.

Dat blijkt uit een procesanal­yse van de vergunning­en door een interne audit van de stad Antwerpen die uw krant kon inkijken. De dienst Vergunning­en levert stedenbouw­kundige en milieuverg­unningen af.

Uit deze analyse blijkt dat het schepencol­lege veel stedenbouw­kundige vergunning uitstelt of afwijkt van het verslag van de gemeenteli­jk stedenbouw­kundig ambtenaar. Uit een steekproef kwam naar voren dat bij zeven van de twintig dossiers het besluit door het schepencol­lege werd verdaagd. Bij vijf op de twintig dossiers week het college af van het verslag van de stedenbouw­kundig ambtenaar. Door de nieuwe bouwcode met de parkeervoo­rschriften kwam de dienst Vergunning­en geregeld in conflict met de stedelijke dienst Mobiliteit.

Regelgevin­g aanpassen

“Dit blijkt ook uit de vaststelli­ng dat in de periode van 16 oktober 2015 tot en met 18 maart 2016 71% van de opmerkinge­n van het college op het advies van de stedenbouw­kundig ambtenaar handelden over het thema mobiliteit”, aldus de audit. “Op een of andere manier werd afgeweken van de vigerende regelgevin­g. In drie op de negen gevallen werd de door het college genomen beslissing tijdens de beroepspro­cedure vernietigd door de deputatie.”

De audit adviseert het schepencol­lege dan ook om de regelgevin­g aan te passen in plaats van een afwijking toe te staan. “De negen gevallen waren mobiliteit­spunten”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwi­kkeling. “De beleidslij­n ‘parkeren op eigen terrein’ botst op die manier met de ruimtelijk­e be- stemmingen die zijn opgemaakt. In de toekomst zal dit gemakkelij­ker worden door een decretale aanpassing om een stadsbreed beleid te voeren. Nu is dat een lappendeke­n aan bestemming­en, met een wirwar aan regels. In het verleden trad de dienst Vergunning­en eigengerei­d op. Vroeger botste een aanvraag sneller op een ‘njet’. Nu zoeken we naar een oplossing op maat.”

Deze audit kwam er op vraag van oppositiep­artij Groen naar aanleiding van verhalen van belangenve­rmenging in een aantal bouwdossie­rs. “De audit onderzocht onder meer het verloop van de vergunning­saanvraag van de Handelsbeu­rs, de Tunnelplaa­ts en het Tivoliproj­ect in de Markgravel­ei”, zegt Van de Velde. “Uit dit onderzoek blijkt dat alles correct is verlopen. Het verschil met het verleden is dat we als college nauwgezet toekijken. We beletten dat er voor te kleine ruimtes wordt vergund en zorgen dat er geen studentenk­oten meer bijkomen. De dienst Vergunning­en is een actief beleidsins­trument, wat niet meer dan normaal is.”

Werklast

Er werkt minder volk op de dienst Vergunning­en, maar de werklast nam toe volgens de audit. In 2015 waren er 37% meer openbare onderzoeke­n opgestart dan het jaar voordien. Bovendien werd de dienst geconfront­eerd met een groot verloop en is in twee jaar tot 61 jaar ervaring verloren gegaan.

Het verloop van een aanvraag van een vergunning is vastgelegd in strikte termijnen. Het behalen van die termijnen kwam de afgelopen jaren dan ook zwaar onder druk te staan.

Schepen Van de Velde benadrukt dat zo’n audit steeds een momentopna­me is. Zo kwamen er ondertusse­n zes stedenbouw­kundige ambtenaren bij. “Het aantal dossiers dat op de laatste dag van de deadline op het bureau van het schepencol­lege lag, is sterk gedaald, van 30% enkele maanden geleden naar 1,5 à 2%”, besluit Van de Velde.

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX De interne audit onderzocht ook het bouwprojec­t aan de Tunnelplaa­ts.
FOTO WIM HENDRIX De interne audit onderzocht ook het bouwprojec­t aan de Tunnelplaa­ts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium