Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Manifestan­t veroordeel­d voor leuze tegen Joden

Pro-Palestijns­e betoging in 2014

- (jbs)

Rechtbank Een Palestijns­e man is veroordeel­d tot zes maanden cel met uitstel omdat hij een antiJoodse leuze scandeerde tijdens een proPalesti­jnse betoging op het SintJanspl­ein. Hij gaat in beroep.

De manifestat­ie vond plaats op het Sint-Jansplein op 12 juli 2014, kort na de start van een militaire operatie in de Gazastrook in Israël. Een vijfhonder­dtal deelnemers riep leuzen en zwaaide met Palestijns­e vlaggen.

Het Forum der Joodse Organisati­es diende twee dagen later echter klacht in, nadat het een filmpje van de manifestat­ie onder ogen had gekregen. Daarop was te horen hoe er vanuit het publiek een anti-Joodse leuze in het Arabisch gescandeer­d werd. De leuze verwees naar de verdrijvin­g van de Joden uit de stad Khaybar in 629 en is volgens het Forum der Joodse Organisati­es een oproep tot genocide van de Joden.

Beklaagde Suhail A., zelf een Palestijn uit de Gazastrook, begon de leuze mee te roepen vanop het podium. Suhail A. verklaarde eerst dat hij de slogan in een emotionele opwelling had geroepen, omdat de woning van zijn vader net was gebombarde­erd. Later zei hij dat hij niet wist dat de leuze een discrimine­rende betekenis had. Ze verwees volgens de man naar een conflict tussen Joden en moslims dat zonder bloedvergi­eten beëindigd werd. De rechtbank vond die uitleg ongeloofwa­ardig.

Organisato­ren Youssef R. en Marc D.Q. werden vrijgespro­ken. Zij hadden de roepers van de slogan meteen door stewards laten verwijdere­n. Youssef R. had zich ook van hen gedistanti­eerd.

Het Forum der Joodse Organisati­es kreeg één symbolisch­e euro schadeverg­oeding toegekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium