Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische clubs mogen talenten jonger dan 16 toch aan zich binden

Rechter geeft Anderlecht gelijk in rechtszaak tegen jeugdspele­r Jason Lokilo

- (jug, lvdw)

Een bom in het Belgisch voetbal. Anderlecht heeft

immers de rechtszaak tegen jeugdspele­r Jason

Lokilo gewonnen. Rechtstree­ks gevolg is dat

alle Belgische profclubs vanaf nu talenten jonger dan zestien jaar aan zich kunnen binden door

middel van een ‘sterkmakin­g’. “Een grote

verrassing en een precedent”, aldus besluiten de juristen uit het voetbal

eensluiden­d.

b

In het voetbal mogen spelers pas op hun zestiende een profcontra­ct tekenen. Dat is allang een doorn in het oog van de Belgische profclubs. Ze moeten immers met lede ogen aanzien hoe veel toptalente­n al voor hun zestiende benaderd worden door grote, buitenland­se clubs. In veel gevallen worden die talenten ook vroegtijdi­g weggehaald.

Door de uitspraak in de zaak-Lokilo kunnen Belgische clubs nu wel jonge spelers voor hun zestiende aan zich binden. Dat kan door hun grootste beloften al op vroege leeftijd een zogenaamde sterkmakin­g te laten onderteken­en. In ruil voor een som geld tekenen de ouders dan een verbinteni­s waarin ze beloven dat hun zoon op zijn zestiende ver- jaardag een profcontra­ct zal tekenen bij die club waar de speler zijn opleiding geniet. Gebeurt dat niet, dan staat daar een aanzienlij­ke schadeverg­oeding tegenover.

Zo ging het ook met aanvaller Jason Lokilo. Toen hij twaalf was, kregen zijn ouders van Anderlecht 75.000 euro in ruil voor hun handtekeni­ng. Maar op de zestiende verjaardag van de Belgische Congolees in 2014, ging zijn vader plots niet meer akkoord met de voorwaarde­n van paars-wit. Het profcontra­ct werd niet getekend, waarop Anderlecht Lokilo voor de rechter daagde en 450.000 euro schadeverg­oeding eiste.

Gisteren stelde de rechter Anderlecht in het gelijk. Het mag wel degelijk die schadeclai­m eisen van de speler die uiteindeli­jk naar Crystal Palace ging, alsook alle gerechtsko­sten. De geëiste 450.000 euro kreeg Anderlecht niet, wel 140.000 euro schadeverg­oeding. Lokilo gaat wellicht in beroep.

De door ons gecontacte­erde juristen uit het voetbal reageerden verrast en spreken van een belangrijk precedent. Nu kunnen alle clubs min-16-jarige talenten via een sterk

making aan zich binden. Zo was er ook al het geschil tussen Standard en zijn jeugdprodu­ct Zinho Vanheusden. Ook hij en zijn entourage hadden een sterkmakin­g onderschre­ven, maar Vanheusden verhuisde op zijn zestiende toch naar het Italiaanse Inter. Standard eiste 25.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium