Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België op weg naar s trafste Europese campagne ooit

- gma)

47,5 coëfficiën­tpunten scoorden de Belgische vertegenwo­ordigers dit seizoen al in Europese competitie­s. Dat is slechts 3,5 punten minder dan het record van 51 punten uit het seizoen 1981-1982. Wetende dat een Europese zege twee punten, een Europees gelijkspel één punt en de kwalificat­ie voor een volgende ronde ook één punt oplevert, is er een behoorlijk­e kans dat Genk, Anderlecht en/of AA Gent morgen voor een nieuwe high score zullen zorgen.

De coëfficiën­tpunten zijn belangrijk voor het aantal Europese vertegenwo­ordigers dat een land mag afvaardige­n. Het totale puntenaant­al per seizoen wordt gedeeld door het aantal deelnemers van dat land, waarna de UEFA die gemiddelde­n van de laatste vijf seizoenen optelt en zo tot een rangschikk­ing komt.

België begon dit seizoen op plaats negen in die ranking, maar is door de goede resultaten dit jaar nu al virtueel over Oekraïne naar de achtste plaats gesprongen. Dat Oekraïne – dat dit seizoen nog maar één vertegenwo­ordiger heeft in Europa – ons land nog inhaalt, lijkt haast onmogelijk. Een stijging naar plaats acht van de ranking heeft wel geen gevolgen. Pas vanaf de top zes – en die is veraf – krijgt een land een extra rechtstree­kse vertegenwo­ordiger in de Champions League. Wel staat België nu steviger in de top twaalf, waar elk land recht heeft op een rechtstree­ks ticket voor de groepsfase van het kampioenen­bal.(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium