Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leander de onmisb are

Dendoncker speelt tegen Zenit 40e match en miste in Europa en België nog g een minuut

- JÜRGEN GERIL THOMAS STANDAERT

Anderlecht vertrekt vandaag naar SintPeters­burg om een 20voorspro­ng te verdedigen in de Europa League. René Weiler zal opnieuw speelkanse­n geven aan frisse jongens, maar de onvermoeib­are Leander Dendoncker (21) wordt weer in de basis verwacht. RSCA kan niet zonder hem.

Hanni, Teodorczyk, Kara... Ze kregen vorige week allen rust tegen Zenit. Youri Tielemans begon zondag dan weer op de bank tegen Oostende, maar Leander Dendoncker, die maalt voort. Match na match, week in week uit. De West-Vlaming betwist morgen in Rusland zijn 40e wedstrijd van het seizoen. Hij miste nog geen minuut in competitie, nog geen minuut in Europa en alleen in de beker tegen OHL moest hij van het veld na een rode kaart. “Of ik drie longen heb?”, grijnst Dendoncker. “Ik doe mijn best. Voorlopig heb ik geen nood aan rust en heb ik geen kwaaltjes.”

Anderlecht kan ook niet zonder hem. Hij is de enige controlere­nde middenveld­er die voetballen­d vermogen koppelt aan duel- en kopkracht en een enorm loopvermog­en. Dendoncker houdt de ploeg in evenwicht. “Dendoncker is de standvasti­ge factor op het middenveld van Anderlecht” zegt ook analist Eddy Snelders. “Er wordt minder over hem gepraat dan over Tielemans omdat hij niet die frivolitei­t heeft, maar Dendoncker is veel regelmatig­er. Hoe hij voetbalint­elligentie combineert met het veroveren van ballen, het dichtlopen van gaten, het winnen van duels...Die multifunct­ionaliteit is behoorlijk indrukwekk­end op zijn leeftijd. Anderlecht zal hem goed kunnen gebruiken tegen Zenit.”

Weiler heeft ook amper alternatie­ven. Ja, paars-wit kocht deze winter Trebel, maar die is Europees niet speelgerec­htigd en is toch een ander type. Stéphane Badji is dan weer spoorloos verdwenen. “Badji is als breker wel oké, maar heeft niet de goeie voeten zoals Dendoncker”, stelt ook Snelders. “En Trebel is geen pure defensieve middenveld­er en heeft niet dezelfde power. Als schakel tussen verdedigin­g en aanval is Dendoncker veel onmisbaard­er dan Trebel.”

Naar 55 matchen?

De Europese topclubs zullen deze zomer dus ook wel aankloppen voor Dendoncker. Heel RSCA houdt ook zijn hart vast dat hem niets overkomt. Vorig jaar miste hij nog een tiental matchen door een aanslepend­e adductoren­blessure, maar door zijn enorme basiscondi­tie en spierverst­erkende oefeningen kan hij dat nu opvangen. “Leander is echt onvermoeib­aar”, stelt ook ploegmaat Bram Nuytinck. “Die jongen kan blijven lopen en eenzelfde type zoals hij hebben we eigenlijk niet in onze ploeg. Ik zie niet in wie hem meteen kan vervangen.”

Als Anderlecht zich morgenavon­d kwalificee­rt tegen Zenit, dan wachten er Dendoncker dit seizoen nog minstens vijftien matchen om zijn totaal op 55 duels te brengen. Dan zit hij qua intensitei­t zeker bij de top van Europa.

Opvallend is ook dat hij als veldspeler de lijst van meeste speelminut­en in België aanvoert. Ja, hij moet nog Club Brugge-doelman Ludovic Butelle naast zich dulden, maar meestal komen er in zo’n top tien bijna uitsluiten­d doelmannen voor. “Ik denk dat Weiler heel tevreden is met een speler als Dendoncker”, besluit Snelders.

 ??  ?? Leander Dendoncker aan de bal.FOTO PHOTO NEWS
Leander Dendoncker aan de bal.FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium