Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Net zo onvoorspel­baar als het WK

Perfecte aanloop naar Belgis ch openingswe­ekend bestaat niet

- HUGO COOREVITS

De Omloop Het Nieuwsblad wordt een sprint tussen Sep Vanmarcke, Tony Martin en Zdenek Stybar. Tenminste, dat leert het theoretisc­he model dat gebaseerd is op de gemiddelde koerskilom­eters en koersdagen van de winnaars van de afgelopen tien jaar. Eén bezwaar: koers is allerminst een exacte wetenschap.

Dé ideale aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne bestaat niet. Het Belgisch openingswe­ekend is op dat vlak even onvoorspel­baar als het WK. Ook daar komen de kandidaten uit allerlei koersen vandaan om dan met elkaar te duelleren. We zien vooral verschille­nde aanlopen en methodes.

Methode Boonen

Is ook de methode van Ian Stannard, die twee jaar op een rij won. Boonen moet in het aantal koerskilom­eters alleen Jens Debusscher­e (1.920,9 km) laten voorgaan. “Vroeger nam Tom er ook nog de Ronde van Qatar bij”, zegt ploegleide­r Wilfried Peeters. “Er was voldoende balans tussen trainen, koersen en rust. De belangrijk­ste factoren in het openingswe­ekend zijn volgens mij

aanpassing aan de ondergrond én het weer.”

Methode Van Avermaet

Zit eveneens hoog in de koerskilom­eters, maar wilde vooral zichzelf bewijzen dat hij als gevolg van zijn enkelbreuk geen achterstan­d had opgelopen. “Hij is goed genoeg”, zegt Peeters. “Toch op het terrein waar ik hem zag.” Opvallend is dat zijn trainingsm­aat Oliver Naesen precies dezelfde aanloop nam (via Valencia

en Oman).

Methode Vanmarcke

Is volgens Jens Keukeleire de perfecte aanloop. “Dit had ik ook willen doen: Valencia en de Algarve. Maar je ploeg moet er ook nog rijden. In 2014 koerste ik zelfs bewust overal waar Tom Boonen reed. Vorig jaar was het andere uiterste: geen enkele koerskilom­eter. Ik pleit ervoor om de woensdag voor de Omloop Het Nieuwsblad een kermiskoer­s te houden. Er zouden héél veel coureurs aanwezig zijn.” Toen Vanmarcke vijf jaar geleden won, had hij zelfs alleen maar de Ronde van de Algarve in de benen.

Methode Boom

Van het veld naar de weg, met amper wat rust en met alleen de Algarve in de benen. “Het kon ook niet anders”, zegt zijn trainer Marc Lamberts. “Ik denk dat Boonen zaterdag kan winnen, maar ik verwacht dat Lars voor de topmomente­n in april nog meer progressie­marge heeft dan Tom.”

Methode Gilbert

Won in 2008 een tweede keer met bijna 1.600 koerskilom­eters in de benen. Nu doet hij het met alleen de Ronde van Valencia op de teller. “Een bewuste keuze”, zegt Wilfried Peeters. “Vergeet niet dat Phil nog moet meegaan tot het einde van de Giro. Bij Tom stopt het op 9 april in Roubaix.”

Methode Sagan

Zakt na drie weken stage op de Sierra Nevada af naar het Belgisch openingswe­ekend. Zijn zesde en laatste koersdag dateert van 22 januari. De Omloop is voor Sagan in de eerste plaats een meten van zijn conditie met het oog op het drieluik Sanremo, Ronde en Parijs-Roubaix.

“Wat de wereldkamp­ioen doet, is de toekomst. Die paar procentjes die hij uit de hoogtestag­e haalt, kunnen voldoende zijn om het verschil tussen verlies en winst te maken”, zegt trainer Marc Lamberts, die onder meer met Wout van Aert werkt. “Na één maand stage won Wout zijn eerste koers op de weg. Hij gaat op training dieper dan tijdens sommige wedstrijde­n. Zonder crosswinte­r kan ik hem zo laten trainen dat hij zonder één koersdag de finales rijdt van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne -

Brussel - Kuurne.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium