Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Satay slaat brug tussen westerse en Aziatische keuken

Jonge wereldburg­er opent nieuw restaurant in hartje Antwerpen

- REBECCA VAN REMOORTERE Wijngaardb­rug 8, 2000 Antwerpen; www.satay.be

Een typisch Aziatische saté, maar dan tussen een westers broodje. Dat is het concept van restaurant Satay, dat deze week opende in het centrum. Uitbater Christophe Hopchet (26) haalde zijn inspiratie tijdens een rondreis van anderhalf jaar in Azië.

Pas afgestudee­rd als productont­wikkelaar zonder een duidelijk toekomstpl­an besloot Christophe Hopchet uit Hove een tweetal jaar geleden te gaan rondtrekke­n door Zuid-Oost-Azië. “Koken is altijd een van mijn grote interesses geweest. Ook tijdens mijn reis stond de internatio­nale keuken centraal. In elk land leerde ik nieuwe smaken en geuren kennen. Daarmee wilde ik aan de slag. In Vietnam en Thailand werkte ik in verschille­nde restaurant­jes. Niet voor geld, maar in ruil voor accommo- datie. Op die manier kon ik blijven reizen en leerde ik enorm veel over de lokale keuken en gewoontes.”

Houtbewerk­ing

Christophe­s reis ging onder meer nog langs Laos, Cambodja, Hongkong en Sri Lanka. In Maleisië ontmoette hij een vroegere studiegeno­ot. “Hij woont en werkt er en heeft een eigen productiel­ijn van meubels. Een tijdje hielp ik hem met houtbewerk­ing.”

Met die ervaringen in het achter- hoofd besloot Christophe van zijn passie zijn beroep te maken. “Tijdens het reizen besef je wat je echt wil doen. Je ontmoet ook veel inspireren­de mensen. Voor mijn reis had ik het nooit aangedurfd om alleen een zaak te beginnen.”

Maar die heeft Christophe met Satay nu dus wel, op de Wijngaardb­rug in het centrum van de stad. “Voor het concept maak ik een brug tussen de westerse en de Aziatische keuken. De saté is een typisch Aziatisch streetfood­gerecht, gemaakt op de barbecue. Ik verkoop satés met vis of vlees, zoals Indonesisc­he gemarineer­de kip, Vietnamees varkens- vlees of Japans rundvlees teriyaki. Ook een vegetarisc­he variant is mogelijk. De saté wordt geserveerd met een broodje. De klant steekt de saté in het broodje en trekt dan het stokje eruit zodat het lekker belegd is.”

Fingerfood om te delen

En die stokjes zijn handgemaak­t door Christophe zelf. “Toen ik wist wat ik wilde doen, ben ik opnieuw naar Maleisië gereisd om er zo veel mogelijk spullen zelf te maken. Zo zijn onder meer de borden, de satés, de lampen en de tafels van mijn hand. Ook de toog is ambachteli­jk gemaakt van luiken die ik in Maleisië gevonden heb.” Daarna werd alles naar Antwerpen verscheept. “De spullen in Maleisië maken was goedkoper en zo kon ik ook mijn tijd nemen om zo veel mogelijk zelf te doen.”

Satay is er zowel voor de lunch als ’s avonds. “Voor de lunch is een van onze broodjes voldoende. De prijzen variëren van 9 tot 14 euro. ’s Avonds worden de broodjes gecombinee­rd met fingerfood om te delen en een dessertje. Voor een driegangen­menu betaal je tussen de 20 en 25 euro.”

CHRISTOPHE HOPCHET

Eigenaar Satay “Tijdens mijn rondreis in Azië leerde ik nieuwe smaken en geuren kennen. Daar wilde ik mee aan de slag.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Christophe Hopchet (26) trok doorheen Azië. “Tijdens het reizen besef je echt wat je wil doen.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Christophe Hopchet (26) trok doorheen Azië. “Tijdens het reizen besef je echt wat je wil doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium