Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sipef bezit binnenkort 86.000 hectare aan eigen plantages Schotense palmoliegr­oep palmt Sumatra in

- KRISTOF SIMOENS

De beursgenot­eerde Belgische palmoliegr­oep Sipef, met hoofdzetel in Schoten, is goed op weg om het hele zuiden van Sumatra in te palmen. De groep neemt voor 53 miljoen dollar een belang van 95 procent in zijn Indonesisc­he sectorgeno­ot DMIL. Palmolie is ’s werelds populairst­e plantaardi­ge bakolie, maar vindt ook toepassing­en in cosmetica en biobrandst­of.

De Belgische plantageho­lding Sipef is goed bezig. De groep maakte gisteren zijn intentie bekend om zijn Indonesisc­he sectorgeno­ot PT Dendy Marker Indah Lestari, kortweg DMIL, over te nemen. De Belgen, die nu over een periode van 70 dagen beschikken om het bedrijf door te lichten, hebben omgerekend 50 miljoen euro veil voor een belang van 95 procent. De huidige eigenaar, het Indonesisc­he AIG, behoudt de resterende 5 procent omdat buitenland­ers maximaal 95 procent van Indonesisc­he bedrijven in eigendom mogen hebben.

De Dendy Marker-plantage ligt in het zuiden van Sumatra en beslaat momenteel 6.562 hectare. Er is potentieel om uit te breiden tot een totaal van 9.000 beplante hectare. Het fruit wordt verwerkt in een palmolie- extractief­a- briek met een capaciteit tot 25 ton per uur. Die fabriek verwerkt overigens ook de productie van de omliggende kleinere boeren, goed voor zo’n 2.780 hectare.

De plantage wordt duurzaam beheerd. Geen overbodige luxe, want steeds meer voedingsre­uzen willen alleen nog duurzame palmolie aankopen. De productie van gewone palmolie wordt immers gelinkt aan de klimaatver­andering, dierenmish­andeling en vooral: ontbossing.

De overname volgt nauwelijks twee maanden nadat Sipef zijn belang in een andere plantage op hetzelfde eiland – die van Agro Muko – had opgetrokke­n tot 95 procent. Daar hing toen een prijskaart­je aan vast van 144 miljoen dollar voor een bijkomend belang van 47,7 procent. Als nu ook de deal met DMIL doorgaat, dan trekt Sipef zijn arsenaal aan eigen plantages fors op: van 56.000 naar 86.000 hectare. Om de enorme expansie te betalen, wil het bedrijf een kapitaalve­rhoging van maximaal 92 miljoen euro doorvoeren, de rest wordt geleend bij banken.

Sipef, dat zijn hoofdkwart­ier heeft in Schoten, is behalve in Indonesië ook actief in Papoea Nieuw-Guinea en Ivoorkust, met ook nog rubber- en bananenpla­ntages. Het bedrijf heeft momenteel een beurswaard­e van 575 miljoen euro. Het aandeel schoot gisteren 3,19 procent omhoog.

 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? Een palmoliepl­antage op Sumatra. Sipef vergroot zijn activiteit op het Indonesisc­he eiland.
FOTO ANADOLU AGENCY Een palmoliepl­antage op Sumatra. Sipef vergroot zijn activiteit op het Indonesisc­he eiland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium