Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel ontzag is nooit goed

‘Fences’: een theaterstu­k op het witte doek

-

Met Fences werd een overdonder­end succes op Broadway vertaald naar het grote doek. Al is de film van en met Denzel Washington in alles een theaterstu­k gebleven.

Theateraut­eur August Wilson had zich destijds de benen vanonder het lijf gelopen. Koste wat kost zou hij Fences, het stuk uit 1983 dat hem een Pulitzerpr­ijs had opgeleverd, naar het grote scherm brengen.

Het verhaal van de eigenzinni­ge Troy Maxson in het gekleurde Pittsburgh van de jaren 50 lag hem na aan het hart. De auteur had echter het lot niet aan zijn kant. Hij was amper 60 toen hij in 2005 stierf aan de gevolgen van kanker - al zou hij op zijn doodsbed nog een laatste maal zijn vurige wens herhalen.

Twaalf jaar na zijn overlijden is die wens werkelijkh­eid geworden. En wat kan Constanza Romero, Wilsons weduwe, zich verheugen in zijn plaats. Deze hondstrouw­e adaptatie doet het werk van de theateraut­eur immers alle eer aan. Denzel Washington nam naast de hoofdrol ook de regie op zich. Zijn ontzag voor August Wilson blijkt echter dermate groot dat hij nauwelijks aan diens nalatensch­ap durfde te raken.

Continue woede Het legt meteen de vinger op de wonde.

Fences mag dan een bejubeld theaterstu­k zijn, de dramatisch­e inzet van deze filmadapta­tie mist zijn effect. Dat heeft alles te maken met het scenario dat Wilson destijds pende. Zijn herwerking voor het grote scherm is in alles een klassieke theatertek­st gebleven. Toen John Patrick Shanley in 2008 met

Doubt eigen toneelwerk naar het witte doek vertaalde, kreeg hij diezelfde kritiek op zijn bord. Maar Doubt bleef overeind als film - dat is bij Fences in veel mindere mate het geval.

Helaas is het verhaal van Troy Maxson en de weinige kansen die hem als zwarte arbeider gegund werden vandaag nog steeds relevant. In hem borrelt een continue woede tegenover de maatschapp­ij die hem als minderwaar­dig beschouwt.

Met deze verfilming hernemen vijf acteurs de rol die ze in 2010 al speelden op de planken. Als Troy verliest Denzel Washington zich echter in met pathos aangedikte monologen. Het contrast met de geladen vertolking van Viola Davis als Rose, de beproefde echtgenote, is groot. Zij is een van de schaarse argumenten om deze film, die komend weekend kans maakt op vier Oscars, toch een kans te geven. Al blijven we erbij dat je Fences bovenal in het theater hoort te bekijken.

RUBEN AERTS

 ?? FOTO DAVID LEE ?? Fences van en met Denzel Washington: te veel met pathos aangedikte monologen.
FOTO DAVID LEE Fences van en met Denzel Washington: te veel met pathos aangedikte monologen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium