Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adoptiedra­ma hengelt naar tranen

-

Lion Van: Garth Davis

Met: Sunny Pawar, Dev Patel, Nicole Kidman 118 min.

Een ventje van 5 loopt een trein op en valt in slaap. Wanneer hij wakker wordt, is de verder lege trein weg met een rotvaart, om pas 1.500 kilometer verder te stoppen, in Calcutta. Een hartversch­eurend én sterk begin voor de debuterend­e Australisc­he regisseur Garth Davis. De eerste helft van de film, gebaseerd op het waargebeur­de verhaal van Saroo Brierley, is zo sterk dat je bidt dat hij niet zal eindigen zoals hij, onvermijde­lijk, toch eindigt: in stroop en sentiment.

Onze Amerikaans­e vrienden tillen minder zwaar aan pathos: de film is genomineer­d voor zes Oscars, onder meer voor Dev Patel en Nicole Kidman. Terwijl vooral Sunny Pawar er een had verdiend. Hij speelt met ongeziene uitstralin­g de kleine Saroo.

Die ontsnapt in de grootstad uit de klauwen van de seksindust­rie en belandt in een weeshuis. Dan krijgt hij een tweede kans: bij een warm Australisc­h gezin. Enter Nicole Kidman, haar meest menselijke vertolking in jaren.

Saroo gaat op latere leeftijd worstelen met zijn identiteit. Een schuldgevo­el achtervolg­t hem: hij weet dat ergens een moeder woont met een gat in haar hart.

Met behulp van Google Earth gaat hij op zoek naar zijn dorp zoals hij het zich herinnert. Vanaf dan wil de film de kijker absoluut aan het janken krijgen. Wat een contrast met de pure kracht van dat jongetje van vijf. Hij verdient beter.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium