Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Turnhoutse­baan is net als Suriname een smeltkroes”

Goedlachse zussen brengen Surinaams-Javaanse keuken naar ’t stad

-

Het warme Surinaamse gevoel naar Borgerhout brengen, dat is wat Stephany en Mahalia willen met hun eethuis Toekomst. “We misten de gezellighe­id die we thuis zo gewend waren.”

“De opening was overdonder­end”, zeggen de zussen in koor. “Mensen stonden tot buiten aan te schuiven. Het is een echt feestje geworden.”

Een broodje bakkeljauw, roti, bami rames of saoto soep: het is eens iets anders. “Alles is halal, want we willen toegankeli­jk zijn voor iedereen uit de buurt.” En dat is meteen ook de voornaamst­e reden waarom de zussen beslisten hun zaakje op deze locatie uit de grond te stampen. “Er wonen hier heel veel nationalit­eiten bij elkaar. Dat is precies wat we zochten. Want ook Suriname is zo’n smeltkroes.”

Naar Nederland

De twee woonden twintig jaar in Suriname, om via Nederland in Antwerpen te belanden. “In het begin misten we onze thuis heel erg. We trokken bijna elk weekend naar Nederland om er Surinaams te gaan eten, want daar heb je een grote Surinaamse gemeenscha­p. Maar ook hier in België wonen heel wat Surinamers. Met ons eethuisje willen we deze mensen samenbreng­en.”

Daarnaast willen de twee de Surinaamse keuken in Antwerpen introducer­en. “Zelf moeten we elke week naar Nederland om inkopen te doen.” Het is hun vader die de gerechten bereidt. De bediening nemen de zussen voor hun rekening. “Onze klanten moeten het gevoel hebben hier thuis te zijn.”

Eethuis Toekomst is open voor ontbijt, lunch en diner. “Je kunt hier vooral uithalen, maar er zijn ook een beperkt aantal zitplaat- sen. En als alles goed gaat, willen we in de toekomst ook aan huis leveren.”

Toekomstwe­g

Dat Toekomst een echt familiezaa­kje is, vinden de zussen geweldig. “We kunnen met z’n tweeën heel hard lachen, maar tegelijker­tijd zeggen we ook eerlijk waar het op staat. We doopten ons eethuisje trouwens Toekomst omdat onze vader geboren is in de Toekomstwe­g in Suriname. Bovendien klinkt het gewoon erg positief.”

En die positieve ingesteldh­eid stralen ze zichtbaar uit. De twee slaan vol goede moed een nieuwe weg in. Want tot voor kort studeerde Stephany nog. “Ik heb een bachelor rechten op zak en een masterjaar communicat­iewetensch­appen gevolgd.” En Mahalia combineert zelfs beide. “Ik studeer sociaal werk en heb nog twee jaar te gaan.” Maar samen lijken ze helemaal klaar voor dit nieuwe Surinaams-Borgerhout­se avontuur.

Eethuis Toekomst, Turnhoutse­baan 50, open van 10 tot 20u, dinsdag gesloten.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Zussen Stephany en Mahalia in hun nieuw SurinaamsJ­avaans eethuisje Toekomst.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Zussen Stephany en Mahalia in hun nieuw SurinaamsJ­avaans eethuisje Toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium