Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

ISRAËL/SOLDAAT VEROORDEEL­D:

Een Israëlisch­e militaire rechtbank heeft de soldaat Elor Azaria veroordeel­d tot 18 maanden cel, omdat hij een gewonde Palestijn had doodgescho­ten nadat die met een mes Israelisch­e soldaten had aangevalle­n. Het in mei gestarte proces veroorzaak­te in Israël heel wat commotie tussen voor en tegenstand­ers van een bestraffin­g van de soldaat. Azaria werd op 4 januari al schuldig bevonden aan vrijwillig­e doodslag.

CHINA/ANTITERREU­RSATELLIET:

Elke auto in de noordweste­lijke Chinese regio Xinjiang moet voortaan uitgerust zijn met een speciaal satelliets­ysteem, waarmee de autoriteit­en het voertuig kunnen volgen. Dat heeft de prefectuur van de provincie beslist. De bedoeling is om terreuraan­slagen met auto’s vermijden. Het geweld in de provincie Xinjiang is de laatste weken weer opgeflakke­rd. De Chinese autoriteit­en wijzen islamitisc­he extremiste­n en separatist­en met de vinger, maar volgens experts wordt het geweld ook gevoed door spanningen tussen Oeigoeren (moslimmind­erheid) en Chinezen.

FRANKRIJK/HAAI DOODT BODYBOARDE­R:

Voor de kust van het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan is dinsdag een bodyboarde­r gedood door een haai. Volgens de brandweer bevond de 26jarige jongeman zich in een zone die erom bekendstaa­t gevaarlijk te zijn, en waar het verboden is om te zwemmen. De man werd gebeten ter hoogte van zijn dijbeen en bloedde daardoor dood.

VIËTNAM/MOORD OP KIM JONGNAM:

Eén van de vrouwen die verdacht worden van de moord op Kim Jongnam, de halfbroer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun, is afkomstig uit Viëtnam. Dat bevestigde­n de Viëtnamese staatsmedi­a dinsdag. Het gerucht dat een van de vrouwen een Viëtnamees paspoort bij zich had op het moment van de moord, deed al even de ronde. Het gaat om de 28jarige Doan Thi Huong. Eerder raakte al bekend dat de andere verdachte een vrouw uit Indonesië is. Kim Jongnam stierf vorige week maandag nadat hij op de internatio­nale luchthaven in Kuala Lumpur was aangevalle­n door de twee vrouwen, vermoedeli­jk met gif.

VS/VALSE BOMMELDING­EN:

In de Verenigde Staten zijn maandag op één dag tijd een tiental valse bommelding­en gedaan voor Joodse centra verspreid over het land. Die moesten allemaal geëvacueer­d worden, maar er werd nergens een bom gevonden, zegt het Jewish Community Center Associatio­n of North America. In totaal zijn sinds begin 2017 al bijna zeventig valse bommelding­en binnengeko­men bij Joodse centra. De FBI startte al een onderzoek.

AUSTRALIË/VLIEGTUIGC­RASH:

In Melbourne, in het zuidoosten van Australië, is een vliegtuig dinsdagoch­tend rond 9u plaatselij­ke tijd (maandag 23u Belgische tijd) neergestor­t op een winkelcent­rum dicht bij de luchthaven van Essendon. Daarop ontstond er ook een brand. Er werden 90 brandweerm­annen ingezet om het vuur te bestrijden.Aan boord van het kleine toestel zaten vijf mensen. Niemand overleefde de crash. Over de identiteit van de slachtoffe­rs en de precieze omstandigh­eden van het ongeval is er nog geen officiële informatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium