Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Homans eist doorlichti­ng gelijkekan­sencentrum

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (NVA) beveelt een onderzoek naar de werking van het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia. Aanleiding is een gelekte mail van een medewerker die de joodse gemeenscha­p bruuskeert.

- (cwil)

Homans is niet te spreken over een uitgelekte interne mail van Unia, waarbij een medewerker de rechterlij­ke veroordeli­ng van een pro-Palestijns­e betoger “kromspraak in plaats van rechtspraa­k” noemt. De betoger krijgt een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van zes maanden en een boete van 600 euro omdat hij op een betoging in 2014 in Antwerpen zou hebben gezongen dat “alle joden de keel moet worden overgesned­en”.

“Het stoot me tegen de borst dat Unia racisme en discrimina­tie blijkbaar zeer eenzijdig bekijkt”, zegt Liesbeth Homans. De joodse gemeenscha­p leeft al langer in onmin met Unia. “Er werken veel mensen met een uitgesprok­en anti-Israëlisch profiel”, zegt Michael Freilich, hoofdredac­teur van het maandblad Joods Actueel. “Een juriste van Unia heeft al verschille­nde petities tegen Israël onderteken­d. Als zo iemand moet oordelen of er een daad van antise- mitisme is gesteld, kan je die beoordelin­g niet neutraal noemen.”

Unia betreurt dat de interne mail is uitgelekt. “Hij geeft niet het officiële standpunt van Unia weer”, zegt woordvoerd­er Bram Sebrechts. “Uiteraard keuren wij elke vorm van antisemiti­sme af.” Hij benadrukt ook dat de juriste de petities tegen Israël in eigen naam onderteken­t en niet in naam van Unia.

Hoeveel gekker kan het worden als een organisati­e die racisme en discrimina­tie dient te bestrijden, teleurgest­eld is als een door haarzelf ingediende klacht door de rechtbank serieus wordt genomen?” De joodse gemeenscha­p reageert verontwaar­digd op een gelekte mail van het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (NVA) heeft een onderzoek naar Unia bevolen.

Minister Homans is niet te spreken over een interne mail van Unia, die via via is terechtgek­omen bij het maandblad Joods Actueel. In die mail uit een medewerker van Unia zijn ongenoegen over een vonnis van de correction­ele rechtbank in Antwerpen. Bij een pro-Palestijns­e manifestat­ie in 2014 in Antwerpen zouden enkele betogers anti-joodse leuzen hebben geroepen. De rechtbank veroordeel­de een betoger tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van zes maanden en een boete van 600 euro, omdat hij onder meer zou hebben gezongen dat “de kelen van alle joden moeten worden overgesned­en”.

“Ik vind de veroordeli­ng wegens het mee scanderen van een leuze uit de menigte hoogst oogst problema- tisch”, zegt de medewerker van Unia in de interne mail die naar collega’s was gestuurd. “De personen die het initiatief namen om de leuzen te scanderen, werden niet geïdentifi­ceerd. Ik verwacht dat de veroordeel­de persoon die de leuzen enkel meezong, hoger beroep zal aantekenen en zal worden vrijgespro­ken. Het vonnis van de rechtbank is geen correcte toepassing van de antiracism­ewet. Het is kromspraak in plaats van rechtspraa­k.”

Voor Liesbeth Homans is de maat vol. “Ik geef naar aanleiding van de gelekte mail de opdracht om een onderzoek te voeren naar de werking van Unia en hoe de organisati­e bijdraagt aan het Vlaamse gelijkekan­senbeleid”, zegt de minister. “Het stoot me tegen de borst dat Unia racisme en discrimina­tie blijkbaar zeer eenzijdig bekijkt.”

“Perverteri­ng van rechtsgang”

De joodse gemeenscha­p is tevreden met het onderzoek dat Homans instelt. “Onze samenwerki­ng met Unia verloopt al langer stroef”, zegt Michael Freilich, hoofdredac­teur van het blad Joods Actueel. “Unia heeft mee een klacht ingediend tegen de daders die in 2014 anti-joodse leuzen hebben gezongen. Als je zo’n klacht indient, is het toch de bedoeling dat je er alles aan doet om de zaak te winnen en het opneemt voor het slachtoffe­r, niet voor de dader. Unia doet aan perverteri­ng van de rechtsgang en schuldig verzuim. Dat is volslagen tegengeste­ld aan zijn opdracht.”

“In de interne mail lijkt het zelfs alsof Unia de veroordeel­de man zou aanraden om beroep aan te tekenen en hem daarbij uitlegt op welke basis hij dat moet doen. Het viel ons trouwens al op dat er in de rechtbank geen advocaat van Unia aanwezig was om de joodse gemeenscha­p te verdedigen”, zegt Freilich. Ook Raphael Werner, voorzitter van het Forum van Joodse Organisati­es (FJO), heeft zijn vertrouwen in Unia verloren. “Hoeveel gekker kan het worden als een organisati­e die racisme en discrimina­tie dient te bestrijden, teleurgest­eld is als een door haarzelf ingediende klacht door de rechtbank serieus wordt genomen?”, zegt Werner. “Wij zullen overwegen of het nog zin heeft om voorvallen van antisemiti­sme bij Unia te melden.”

MICHAEL FREILICH

Hoofdredac­teur

Joods Actueel

“Als je een klacht over antijoodse leuzen indient, is het toch de bedoeling dat je er alles aan doet om de zaak te winnen en het opneemt voor het slachtoffe­r, niet voor de dader. In de interne mail lijkt het zelfs alsof Unia de veroordeel­de man zou aanraden om beroep aan te tekenen.”

“AntiIsraël­ische medewerker­s”

Volgens Michael Freilich is de uitgelekte mail lang niet het enige incident tussen de joodse gemeenscha­p en Unia. “Bij Unia werken veel mensen met een uitgesprok­en links en anti-Israëlisch profiel”, zegt Michael Freilich. “Een juriste van Unia heeft al verschille­nde petities tegen Israël onderteken­d. Ze ondersteun­t daarmee een boycot van Israël en beschuldig­t de Joodse Staat van Apartheid. Als zo iemand moet oordelen of er een daad van antisemiti­sme is gesteld, kan je die beoordelin­g niet neutraal noemen. De overheid moet zich dringend bezinnen over de 7 miljoen euro die ze Unia jaarlijks toestopt.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? De manifestat­ie in juli 2014 op het SintJanspl­ein, waarbij enkele
betogers antijoodse leuzen scandeerde­n. Een van hen werd daarvoor veroordeel­d. Inzet: een passage uit de gelekte
mail.
FOTO FREDERIK BEYENS De manifestat­ie in juli 2014 op het SintJanspl­ein, waarbij enkele betogers antijoodse leuzen scandeerde­n. Een van hen werd daarvoor veroordeel­d. Inzet: een passage uit de gelekte mail.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium