Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee op de drie gemeenten denken niet aan verbod op vrachtverk­eer

- ANNELIES ROOSE

Houd vrachtwage­ns uit de buurt van scholen, klinkt de luide oproep sinds de dood van een 6jarige jongen aan een Brugse schoolpoor­t. Toch hebben twee op de drie Vlaamse gemeenten er nog altijd geen plannen voor, zo blijkt uit een rondvraag van uw krant. “Zolang de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns bestaat, zal zo’n verbod niets uithalen”, luidt het voornaamst­e argument.

“Wij stelden samen met de politie een duidelijk actieplan op. We controlere­n geregeld op zwaar verkeer aan de schoolpoor­t en innen onmiddelli­jke boetes. Maar het helpt niet: de chauffeurs lappen hun laars aan het verbod. De oorzaak is de kilometerh­effing, waardoor vrachtwage­ns op wegen door kleinere gemeenten zijn beginnen te rijden. Zolang die niet wordt afgeschaft, zal het nooit veilig worden aan de schoolpoor­t.”

Ward Vergote (Visie), burgemeest­er van Moorslede, werpt het belangrijk­ste argument in de schaal waarom zijn gemeente ook na de dramatisch­e dood van peuter Yamen (6) niet van plan is trucks weg te houden bij schoolpoor­ten. En Moorslede is niet alleen. Veel van de 117 Vlaamse gemeenten waarbij uw krant een rondvraag deed, halen het argument van de kilometerh­effing aan.

In totaal 63,2% is niet van plan vrachtverk­eer uit de schoolomge­ving te weren. Een kwart zegt dat er in de gemeente al een verbod geldt, een op de tien is concrete plannen aan het opstellen om binnenkort een verbod in te voeren.

Handen in elkaar slaan

Verkeersex­perten begrijpen dat een verbod in de praktijk niet eenvoudig in te voeren is. “Veel hangt af van de locatie”, zegt Stef Willems van het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV). “In stadsgebie­d is het perfect mogelijk, maar op gewestwege­n is het veel minder evident.”

Toch zijn er volgens het BIVV mogelijkhe­den genoeg om een tandje bij te steken: de ingang van de school van de straatkant weghalen, vrachtwage­ns via hun gps waarschuwe­n dat ze een school naderen, en vooral: zo veel moge- lijk zones installere­n waar geen conflicten tussen de verschille­nde weggebruik­ers mogelijk zijn.

Verkeersex­pert Johan De Mol (UGent) pleit vooral voor meer samenwerki­ng tussen gemeenten onderling. “Argumenten als die van de gewestwege­n en de kilometerh­effing tonen aan dat er nog steeds veel te weinig creatief wordt nagedacht over de verkeersst­romen in gemeenten”, klinkt het. “Gemeenten zouden in hun mobiliteit­splannen veel meer routes voor vrachtverk­eer kunnen voorzien die niet langs scholen komen. En lokale besturen moeten ook veel meer de handen in elkaar slaan: onderling, en op provinciaa­l en gewestelij­k niveau. Het zal niet enkel de verkeersve­iligheid, maar ook de leefbaarhe­id in de gemeenten verhogen.”

Voor de kleine Yamen heeft heel deze ‘juridisch-technische’ discussie geen zin meer. Het jongetje dat stierf onder de wielen van een vrachtwage­n terwijl hij het zebrapad overstak, werd gisteren begraven op het kerkhof van Brugge. Yamen was een oorlogsvlu­chteling uit Syrië. Zijn papa stierf eerder aan kanker.

In de school is een rouwhoekje ingericht waar de leerlingen terecht kunnen. Ze krijgen ook extra begeleidin­g.

 ?? FOTO MICHEL VANNEUVILL­E ?? In de school van de verongeluk­te Brugse jongen Yamen is een rouwhoekje ingericht.
FOTO MICHEL VANNEUVILL­E In de school van de verongeluk­te Brugse jongen Yamen is een rouwhoekje ingericht.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium