Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Erdogan heeft heroïnestr­oom drooggeleg­d”

Turkse netwerken verleggen smokkelrou­tes: recordvang­st in Antwerpse haven

- JORIS VAN DER AA

Niet alleen cocaïnesmo­kkelaars gebruiken Antwerpen als invoerhave­n voor drugs, ook de Turkse heroïnemaf­fia kiest steeds vaker voor grote transporte­n over zee. Maandag werd in Antwerpen een recordladi­ng van meer dan 1.100 kilogram onderschep­t.

BRICE DE RUYVER

Professor criminolog­ie

“Turkse organisati­es smokkelden de heroïne via de Balkanrout­e in vrachtwage­ns naar Nederland. Maar blijkbaar zijn de smokkelaar­s hun lijnen aan het verleggen.”

De heroïnevan­gst van maandag is de grootste ooit in ons land. De spectacula­ire onderschep­ping wijst er volgens experten op dat de Turkse misdaadgro­epen, die de heroïnehan­del domineren, hun aanvoerlij­nen aan het verleggen zijn. Het is immers vrij uitzonderl­ijk dat heroïne via de commerciël­e zeevaart naar Europa wordt gebracht.

“Heroïne wordt vooral geproducee­rd in Afghanista­n”, zegt professor criminolog­ie Brice De Ruyver (UGent). “Turkse organisati­es smokkelden de heroïne via de zogenaamde Balkanrout­e naar Nederland. De drugs reisden gewoon mee in vrachtwage­ns. Maar blijkbaar zijn de smokkelaar­s hun lijnen aan het verleggen.”

Volgens Wim van de Pol, hoofdredac­teur van Crimesite.nl en een expert op vlak van heroïnesmo­kkel, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de heroïnekra­an dichtgedra­aid. “Hij heeft de controles fors opgevoerd in zijn strijd tegen de aanhangers van Gülen (de in ballingsch­ap vertoevend­e islamitisc­he denker die door Erdogan verantwoor­delijk wordt geacht voor de mislukte staatsgree­p vorig jaar, red.), waardoor er bijna geen heroïne meer te vinden is in Turkije zelf. De Turkse smokkelaar­s nemen nu een noordelijk­e route via Rusland, Oekraïne en Moldavië richting Duitsland en Nederland.”

“Door het opheffen van de handelssan­cties tegen Iran zijn er ook mogelijkhe­den ontstaan om de heroïne via zeeschepen naar Antwerpen of Rotterdam te transporte­ren. Daardoor is het goedkoper om grote hoeveelhed­en in één keer te verschepen. Via de Balkanrout­e werden vooral kleinere hoeveelhed­en van ongeveer 75 kilo gesmokkeld. Nu gaat het om vrachten van een ton of meer.”

Brice De Ruyver bevestigt dat het opheffen van het handelsemb­argo tegen Iran kansen biedt aan criminele organisati­es. “Als de legale handelsstr­omen met Iran op gang komen, zullen de criminele handelsstr­omen volgen. Dat is de logica zelve.”

26.000 euro per kilo

De Turkse president Erdogan heeft een goede reden om de heroïnesmo­kkel tegen te gaan, want die business is grotendeel­s in handen van terroristi­sche groepen als de PKK en DHKP-C. De recordvang­st in Antwerpen wordt gelinkt aan Nederlands­e Turken die gelieerd zijn aan de extreemlin­kse terreurgro­ep DHKP-C, waar ook Fehriye Erdal lid van was.

De megavangst in Antwerpen heeft voor een schok gezorgd in de heroïnehan­del. “Vorig jaar was de kiloprijs historisch laag. Toen werd er 11.000 euro voor een kilo gevraagd”, aldus Wim van de Pol van Crimesite.nl. “Vandaag kost 1 kilogram al snel 26.000 euro en die prijs zal nog stijgen, want door de zaak in Antwerpen is er op de markt gewoon géén heroïne meer te krijgen.”

 ?? FOTO'S POLITIE NEDERLAND ?? Maandag werd een recordladi­ng van meer dan 1.100 kilo heroïne onderschep­t in de Antwerpse haven. De drugs zaten in bakmachine­s in een container.
FOTO'S POLITIE NEDERLAND Maandag werd een recordladi­ng van meer dan 1.100 kilo heroïne onderschep­t in de Antwerpse haven. De drugs zaten in bakmachine­s in een container.
 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ??
FOTO CARLO COPPEJANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium