Gazet van Antwerpen Stad en Rand

45 jaar na misbruik klacht tegen Roger Vangheluwe

- (mkm)

Een man (57) uit Izegem heeft een klacht ingediend tegen Roger Vangheluwe voor seksueel misbruik. Het vermeende slachtoffe­r zegt dat hij in de jaren zeventig herhaaldel­ijk door de exbisschop werd verkracht. Daar zouden volgens hem ook foto’s van bestaan. De advocaat van Vangheluwe noemt de aantijging lasterlijk.

Het vermeende slachtoffe­r zegt dat hij negen jaar was toen het misbruik begon, in 1969. Eerst in de sacristie van de dorpskerk in Bavikhove, waar hij volgens zijn verhaal eerst door de intussen overleden onderpasto­or De Vos werd verkracht. Het misbruik zou zich nadien meerdere keren hebben herhaald, waarna ook Roger Vangheluwe erbij kwam. “De pastoor zei: volgende keer haal ik er een vriend bij. Hij en Vangheluwe waren twee handen op één buik. Ik moest met hen meegaan naar het bos tussen Bavikhove en Ooigem. Vangheluwe begon me meteen te betasten en toen... (zwijgt even). Condooms hebben ze nooit gebruikt”, getuigt de man in Dag Allemaal.

De 57-jarige verklaart dat hij er zeker van is dat hij destijds niet het eerste slachtoffe­r van de exbisschop was. Er volgden volgens hem “nog afspraakje­s”, waarbij de onderpasto­or en Vangheluwe zelfs polaroidfo­to’s van hun daden maakten.

Die beelden zouden volgens sommige bronnen gevonden zijn op de computer van Vangheluwe en het misbruik kunnen bewijzen. Maar niemand wilde dat gisteren bevestigen. “Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen, maar het zou niet de eerste keer zijn dat daders van seksuele feiten hun da- den ook op beeld vastleggen”, zegt Walter Van Steenbrugg­e, de advocaat van het slachtoffe­r.

De man heeft 45 jaar gewacht om met zijn verhaal naar de politie te stappen. Maar volgens Van Steenbrugg­e besliste hij toch de stap te zetten nadat de advocaat van Vangheluwe een ander ver- meend slachtoffe­r vorige maand “een fantast” had genoemd. De man heeft gisteren dan uiteindeli­jk een klacht tegen Vangheluwe overgemaak­t aan het Brusselse gerecht.

“Lasterlijk”

Joris Van Cauter, de raadsman van Vangheluwe, noemt de nieuwe aantijging­en lasterlijk. “Dit moet ophouden. Vangheluwe heeft alles bekend wat hij heeft gedaan en daar blijft het bij. Wat die man zegt, is absoluut onjuist. Deze lasterlijk­e aangiftes moeten stoppen. Wij komen nu noodgedwon­gen op het punt dat we zelf verplicht worden om klachten in te dienen wegens laster en eerroof.”

In totaal dienden nu al zes mensen een klacht in tegen Vangheluwe. Advocaat Van Steenbrugg­e maakt zich sterk dat de klachten nog niet verjaard zijn.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Roger Vangheluwe.
FOTO PHOTO NEWS Roger Vangheluwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium