Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe ouder, hoe ongezonder

Lagere school boekt vooruitgan­g in gezondheid­sbeleid, middelbaar gaat achteruit

- TOM LE BACQ

Meer frisdrank en snacks, minder fruit, meer mogelijkhe­den om af en toe te roken: middelbare scholen boeren achteruit met hun gezondheid­sbeleid. “Ons engagement om tegen 2021 snacks en frisdrank te bannen, komt geen moment te vroeg”, geven de scholenkoe­pels toe.

Het zijn verrassend­e cijfers, nu iedereen de mond vol heeft over gezonde voeding en meer beweging: middelbare scholen gaan achteruit in hun gezondheid­sbeleid. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Instituut voor Gezondheid­spromotie en Ziekteprev­entie (VIGeZ) bij een duizendtal scholen. Het doet die enquête elke drie jaar, en de laatste cijfers – die van 2015 – tonen dat de middelbare scholen het niet zo goed doen.

Er staan nog altijd evenveel frisdranke­n snoepautom­aten als vroeger, en er zijn minder middelbare scholen die nog gratis fruit aanbieden aan hun leerlingen. In het lager onderwijs is de tendens heel vaak beter.

“Alsof er tussen het zesde leerjaar en het eerste middelbaar iets magisch gebeurt met de leerlingen, waardoor het belang van een stuk fruit of een flesje water wegvalt”, zegt Tineke Vansteenki­ste van het VIGeZ. “Neen: gezonde voeding is voor tieners even belangrijk.”

De scholenkoe­pels zeggen dat ze wel degelijk iets doen. “We hebben vorig jaar een engagement­sverklarin­g onderteken­d om tegen 2021 gesuikerde snacks en frisdranke­n te bannen”, zegt Raymonda Verdyck van het Gemeenscha­psonderwij­s (Go!). “Deze cijfers tonen aan dat dat zeker nodig was.”

Geen totaalverb­od

Toch zal het ook in 2021 nog de keuze van de school zelf blijven of snacks en frisdrank al dan niet worden aangeboden. “Een totaalverb­od is niet realistisc­h”, zegt Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We moeten onze leerlingen vooral leren om verstandig met dat aanbod om te gaan.”

Opmerkelij­k is dat middelbare scholen iets losser omgaan met roken dan vroeger. “Op het vlak van reglemente­n rond roken scoren ze minder dan vroeger”, zegt Vansteenki­ste. “Gelukkig zetten ze wel wat meer in op educatie rond tabak dan vroeger.”

“De cijfers over roken verrassen ons wel”, zegt ook Verdyck. “We gaan daar zeker mee aan de slag.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In twee op de drie secundaire scholen staat een frisdranka­utomaat. Er is wel een engagement­sverklarin­g om tegen 2021 alle gesuikerde frisdranke­n uit de scholen te bannen.
FOTO PHOTO NEWS In twee op de drie secundaire scholen staat een frisdranka­utomaat. Er is wel een engagement­sverklarin­g om tegen 2021 alle gesuikerde frisdranke­n uit de scholen te bannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium