Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe maatregele­n tegen oude graaicultu­ur

Regering-Bourgeois treedt op tegen bijklusser­s in de politiek

- SIMON ANDRIES

Vandaag stelt de regeringBo­urgeois drie concrete maatregele­n voor die de graaicultu­ur bij politici een halt moeten toeroepen. De harde reacties van het publiek op de vele postjes en riante vergoeding­en zijn “hard aangekomen”. “De mensen verwachten een snelle reactie”, klinkt het. De regering denkt de maatregele­n meteen te kunnen doorvoeren, zonder hulp van het federale niveau. Dat geldt niet voor de invoering van een loonplafon­d voor CEO’s van grote energiebed­rijven. Dat voorstel blijft in de wachtkamer. Wat verandert er wel?

1. MAXIMAAL 205 EURO PER MANDAAT

De Vlaamse regering heeft in principe al strenge regels voor allerlei postjes bij intercommu­nales. Maar dat werd al snel handig omzeild. De intercommu­nales begonnen massaal tussenstru­cturen en dochterond­ernemingen op te richten, zoals nv’s en bvba’s, die níét onder de nieuwe regelgevin­g vielen. De bedenkelij­ke nv PubliPart is daar een voorbeeld van.

Uit een rapport van 2014 blijkt dat amper 15% van alle intergemee­ntelijke structuren het officiële statuut van een intercommu­nale heeft. De overige 85% zijn schimmige tussenstru­cturen. Die probeert de regeringBo­urgeois nu in eerste instantie nog in kaart te brengen.

Tegelijk is er nu al een akkoord binnen de regering om die schimmige tussenstru­cturen ook aan de strenge regels te onderwerpe­n. Dat betekent: een zitpenning van maximaal 205 euro bruto voor wie in een raad van bestuur zetelt. Een voorzitter kan maximaal het dubbele ontvangen. Ter vergelijki­ng: bij PubliPart kreeg sp.a-schepen Tom Balthazar een zitpenning van 19.000 euro bruto per jaar. Zo’n excessen zouden dus in de toekomst niet meer kunnen.

2. HOOGUIT DRIE MANDATEN TEGELIJK CUMULEREN

Een aantal politici cumuleren er nog altijd lustig op los in intercommu­nale-achtige ondernemin­gen zoals PubliPart, Infrax, Cevi vzw en vele anderen. Tien of meer mandaten per politicus is al lang geen uitzonderi­ng meer. Ook al waren de zitpenning­en dan niet zo overdreven, de totale opbrengst schoot jaarlijks stevig de hoogte in. Ook al was het niet altijd duidelijk wat er precies gepresteer­d werd in die raden van bestuur.

Dat gaat de Vlaamse regering nu aan banden leggen met een cumulbeper­king. “Politici zullen in maximaal drie raden van bestuur van dergelijke intercommu­nales kunnen zetelen”, klinkt het binnen de Vlaamse regering. Onder meer N-VA-schepen Koen Kennis zou daardoor in de toekomst heel wat mandaten moeten laten schieten.

3. VERPLICHT AANGEVEN VAN TOTAALBEDR­AG AAN ZITPENNING­EN

Politici moeten nu al officieel bij het Rekenhof aangeven in welke intercommu­nales en dochterond­ernemingen ze precies zetelen. Maar voortaan zullen ze daarbij ook moeten doorgeven hoeveel ze precies verdienen met die mandaten.

Op cumuleo.be kan iedere burger de mandaten bekijken die de politici hebben aangegeven. Het is voorlopig nog niet zeker dat ook de vergoeding­en volledig openbaar gemaakt zullen worden. “Dat moet nog verder uitgewerkt worden”, klinkt het binnen de regering.

Het gaat voor alle duidelijkh­eid niet over de vergoeding­en die politici krijgen voor privémanda­ten, zoals Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) bij Telenet. “Het gaat enkel en alleen over de publieke mandaten. Over de andere mandaten moet het federaal niveau knopen doorhakken”, klinkt het in de Vlaamse regering.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium