Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vegetarisc­h foodfestiv­al in Antwerpen biedt inspiratie

‘Dagen Zonder Vlees Tafelt’ in Felix Pakhuis geeft tips aan bezoekers om 40 dagen vlot door te komen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Veertig dagen geen of minder vlees en vis eten, dat is de uitdaging die duizenden landgenote­n vanaf 1 maart aangaan. Al voor de zesde keer wordt Dagen Zonder Vlees georganise­erd om ons bewust te maken van de impact van onze voedingsge­woontes op het milieu. Ieder jaar lijkt er meer enthousias­me te zijn voor de campagne en wordt de uitdaging straffer. Voor de zesde editie wil de organisati­e ons ook overtuigen van het belang van plantaardi­g voedsel en worden we uitgedaagd om verspillin­g tegen te gaan en zo weinig mogelijk verpakking­en te gebruiken. Een foodfestiv­al in Antwerpen moet de laatste twijfelaar­s overtuigen.

Vanaf 1 maart zullen opnieuw duizenden mensen veertig dagen lang hun consumptie van vlees drastisch minderen. Maar het is niet altijd eenvoudig om af te stappen van de typische Vlaamse kost. Tijdens het tweedaagse foodfestiv­al Dagen Zonder Vlees Tafelt dit weekend kunt u daarom inspiratie opdoen.

“Zelf zijn we geen vegetariër­s en we weten uit ervaring hoe moeilijk sommige aanpassing­en zijn”, vertellen Alban Sarens, Robin Houben en Wolfram Ghesquière, die het festival dit weekend organisere­n. De vele do’s en don’ts zijn voor heel wat mensen die warmlopen voor het initiatief moeilijk in de praktijk om te zetten. “Daarom willen we iedereen die ervoor openstaat voor de start van Dagen Zonder Vlees inspireren. In het Felix Pakhuis zullen we ideeën en tips aanreiken om deze veertig dagen vlot door te komen. En dat op een heel laagdrempe­lige manier.”

Verbroeder­ing

Het idee om een evenement te organisere­n rond Dagen Zonder Vlees, speelde al langer bij de organisati­e. “Wat tot nu toe enkel een online campagne was, krijgt zaterdag en zondag een gezicht. Mensen krijgen hier de kans te ontdekken wat Dagen Zonder Vlees nu precies inhoudt, en hoe ze dat zelf in de praktijk kunnen omzetten. Dat collectiev­e, die kans tot begeleidin­g en verbroeder­ing moet hen ook enthousias­meren.”

Tijdens Dagen Zonder Vlees Tafelt kunnen bezoekers bekende chefs als Seppe Nobels en Nicolas Decloedt aan het werk zien. Verder krijgen ze de kans om aan tafel te schuiven met bloggers en foodies voor een motiverend­e workshop of lezing. En daarnaast valt er natuurlijk heel wat te proeven. Er staan allerlei eetstandje­s en er worden ook brunches en diners georganise­erd.

Afvalberg verkleinen

“We hebben voor dit evenement veel mensen uitgenodig­d die zelf spelenderw­ijs experten zijn geworden. Mensen die een kleine veranderin­g wilden teweegbren­gen en nu hun ervaringen willen delen.” De focus daarbij ligt op lokaal, seizoensge­bonden en het beperken van de afvalberg: thema’s die ook deze zesde editie van Dagen Zonder Vlees zelf zullen domineren.

“Zo zal de stadsimker aanwezig zijn, kunnen bezoekers lokale bieren proeven, en kunnen ze een lezing volgen rond voedselver­spilling en wat daartegen te doen.” Ook de organisati­e Boeren & Buren, die lokale producente­n in contact brengt met de buurt, zal aanwezig zijn. Net als de Antwerpse verpakking­svrije winkel Robuust. “We willen echt voor iedereen iets te bieden hebben. Dagen Zonder Vlees Tafelt moet een soort hobbyfesti­val worden voor jong en oud, waarbij we ook inspelen op trends door bijvoorbee­ld een workshop foodfotogr­afie aan te reiken.”

Kleine hulpmiddel­tjes

Het Felix Pakhuis zal dus het hele weekend in het teken staan van vegetarisc­he samenhorig­heid. “Het gaat hem om de kleine hulpmiddel­tjes en tips. Zo delen we bijvoorbee­ld aan de eerste 1.250 bezoekers een ecologisch­e stoffen winkeltas uit die bedrukt is met een kalender voor seizoensgr­oenten.”

Het festival krijgt ook een nachtelijk­e invulling met ‘Fruitloose’ op zaterdagav­ond, een feest waar botanische cocktails en funky plaatjes de hoofdnoot slaan.

En zo zullen aanwezigen op alle mogelijke denkbare manieren worden klaargesto­omd voor de aftrap van Dagen Zonder Vlees volgende week woensdag. Een makkie, zo zal blijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium