Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg eet almaar minder vlees

Consumptie daalt met 16% in tien jaar tijd

- (rvre)

In tien jaar tijd is de vleesconsu­mptie in ons land duidelijk gedaald. In 2005 aten we nog 13,75 kilo runden kalfsvlees per inwoner, in 2015 was dat nog maar 10,33 kilo. In totaal gaat het over een daling van 16%.

“Een deel van de bevolking gaat bewuster om met het consumeren van vlees”, zegt Patrick Mullie, professor voeding en vegetarism­e aan de Erasmushog­eschool Brussel. “Toch zien we ook nog grote variaties binnen de dalende trend. Voor de overtuigde vleeseter blijft het moeilijk om die vaste gewoonte om te gooien.”

Volgens Mullie is de invloed van campagnes als Dagen Zonder Vlees groot. “Dankzij dergelijke acties zal de bewustword­ing alleen maar groeien. Maar ook de algemene communicat­ie in de actualitei­t zorgt meer voor een negatieve indruk. Zo raadt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie aan om minder rood vlees te eten omdat dat het risico op darmkanker zou verhogen. Zowel gezondheid als milieu hebben een belangrijk aandeel in de daling van onze vleesconsu­mptie.”

Flexitarië­rs

Volgens Nena Baeyens van vzw EVA – een organisati­e die zich inzet om de consumptie van plantaardi­ge voeding te promoten – is er niet zozeer een stijging van het aantal vegetariër­s, maar wel in het aantal ‘flexitarië­rs’. Dat zijn mensen die bewust een aantal keer per week vegetarisc­h eten. Uit een onderzoek van studiebure­au iVOX, uitgevoerd in 2016, blijkt dat een op de drie Vlamingen minstens drie keer per week geen vlees of vis eten. Er is ook een daling van het aantal Vlamingen dat zichzelf een alleseter noemt en dus bijna elke dag vis of vlees eet. Dat is nu 84%, in 2013 was dat nog 90%.”

Volgens datzelfde onderzoek is de verkoop van het aantal vleesverva­ngers in Vlaanderen gestegen. In 2016 at 21% van de Vlamingen minstens maandelijk­s een vleesverva­nger, in 2013 was dat ongeveer 16%. “We zien ook dat het aanbod van vleesverva­ngers in de supermarkt blijft uitbreiden. Een vleesverva­nger biedt ook een makkelijk alternatie­f”, zegt Baeyens.

Toch is zo’n vleesverva­nger volgens professor Mullie niet de beste manier om vegetarisc­h te eten. “Vleesverva­ngers zijn bereidinge­n, vaak worden daarvoor veel vetten en zout gebruikt. Een vleesverva­nger telt al snel 200 à 250 calorieën, voor kip ligt dat tussen de 100 en 150 per honderd gram”, legt Mullie uit. “Vleesverva­ngers blijven ook erg prijzig. Vegetarisc­h eten betekent vlees op een verantwoor­de manier vervangen. Dat kan best met producten als peulvrucht­en, soja of quorn.”

Wormen

Opvallend is ook nog dat producten op basis van insecten het niet goed doen. “Ook die producten zijn erg duur. Ook het culturele aspect speelt mee. We zijn nog bang om insecten te eten. Al is het eten van die producten wel duurzaam en interessan­t voor het milieu”, zegt professor Mullie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium