Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raadselach­tig wrak ligt al halve eeuw bij Galgenweel

Binnenschi­p Trio zonk tijdens winterstor­m in 1967 met schipperse­chtpaar uit Boom aan boord

- PAUL VERBRAEKEN

Bij elke lage tij kunt u vanop de zuidelijke Antwerpse kaaien een roestig wrak in de Schelde zien liggen, pal onder de Wase oever. Het is de stille getuige van een desastreuz­e storm in 1967. Het gezonken binnenschi­p, de Trio, ligt er exact vijftig jaar.

In de nacht van 20 op 21 februari 1967 raasde een zware winterstor­m over ons land. Toch ging het werk in de haven gewoon door, met catastrofa­le gevolgen: één binnenschi­p en twee werkbootje­s zonken, en een Amerikaans zeeschip liep in de Boudewijns­luis averij op. Vier mensen kwamen die nacht om bij de verscheide­ne incidenten.

Hoop roest

Vooral het verhaal van het binnenschi­p Trio is intrigeren­d, omdat het tot vandaag – vijftig jaar later – nog steeds bij laagtij een baken is. Van ver heeft het nog de vorm van een binnenschi­p, maar van dichtbij is duidelijk dat het een hoop gebroken roest is.

Tijdens de rampnacht in 1967 was het schipperse­chtpaar Pieter Jacobs (62) en Florence Jamin (63) uit Boom onderweg met de Trio, een 51 jaar oude ‘kempenaar’. Dat is een type van binnenschi­p dat speciaal ontworpen is voor de kanalen. Hun lading: 430 ton wit zand uit Mol (al hebben sommige bronnen het ook over zand uit Nederland). Het echtpaar zou die lading naar de haven van Brussel brengen.

Open luiken

Volgens een artikel destijds in uw krant had het binnenschi­p korte tijd voor het ongeval de Kattendijk­sluis verlaten. In het holst van de nacht, om 3u, passeerde het “afdak 10, ter hoogte van de tunnelwerk­en”. De Kennedytun­nel was namelijk nog volop in aanbouw. Wellicht voer het 430 ton zware schip met zijn even zware lading met open luiken door de storm. Allicht sloeg er water binnen. Feit is dat “een andere binnenschi­pper het ongeval zag gebeuren”. In een oogwenk was de Trio op zo’n 30 meter van de kade verdwenen. Slechts wat wrakhout getuigde in de donkere nacht van het drama.

Nadien werd het verhaal onduidelij­ker. Uw krant meldde twee dagen later dat duikers het wrak lokaliseer­den (zie foto) om het binnen korte tijd te kunnen bergen, omdat het “in de vaarweg” lag. Nadien bleef het stil. Pas drie maanden later volgde een kort berichtje dat donderdagn­amiddag 4 mei de lichamen werden geborgen.

Hoe de berging van het schip en de slachtoffe­rs gebeurde, konden we niet achterhale­n. Feit is dat het wrak vandaag 500 meter verder ligt, aan de overkant, op de zandplaat onder de oever van het Galgenweel. Hoewel dat slechts zo’n 100 meter van de weg tussen Linkeroeve­r en Burcht is, is het totaal onzichtbaa­r vanop die oever.

Bij de hydrografi­sche dienst konden ze slechts achterhale­n dat de Trio “werd gelicht en op de plaat gezet”. Merkwaardi­g is ook dat het wrak pas vanaf 1981 op de hydrografi­sche kaarten werd aangeduid. Waarschijn­lijk omdat het volledig buiten de vaargeul lag.

Familie borg lichamen zelf

Van een schipper vernam Scheldespe­cialist en gepensione­erd ambtenaar van het Loodswezen Johan Elen dat het schip tijdens een stormachti­ge nacht met open luiken voer en door overslaand­e golven zonk. “De berging bestond uit het opzij trekken van het schip naar de plaats waar het nu ligt”, vertelt hij. “Na de berging werden de lichamen van beide drenkeling­en echter door omstandigh­eden niet meteen verwijderd. De familie is uiteindeli­jk met een privévaart­uig de lichamen persoonlij­k gaan bergen zonder dat de openbare instanties ervan wisten. Wat uiteraard verboden was. Ze zouden daarvoor nog beboet zijn.” Bevestigin­g daarvan konden we ner

gens krijgen.

Nog meer slachtoffe­rs

Diezelfde stormnacht kapseisden “in de nieuwe sluis van Zandvliet” – ze werd officieel pas op 3 oktober van dat jaar in gebruik genomen – twee werkbootje­s van het bedrijf Ackermans & van Haaren.

De Didi was volgens de eerste berichten onbemand. Later bleek dat de schipper nog op tijd overboord kon springen.

Op de Anno “waren vermoedeli­jk twee bemannings­leden aan boord”, aldus de eerste berichten van onze krant. Overigens was het de eerste uren niet eens zeker of de Anno wel gezonken. Er was nog vage hoop dat het scheepje misschien elders was gaan schuilen. Pas de volgende dag vonden duikers het wrak van de Anno, met daarin de lichamen van de 51-jarige schipper uit Borgerhout en een 60-jarige helper uit Antwerpen. Die laatste was pas diezelfde dag bij de firma in dienst getreden.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het 46 meter lange wrak van de Trio in de Schelde ligt tegen de linkeroeve­r. Bij laagtij is het zichtbaar.
FOTO JORIS HERREGODS Het 46 meter lange wrak van de Trio in de Schelde ligt tegen de linkeroeve­r. Bij laagtij is het zichtbaar.
 ?? FOTO'S GOOGLE MAPS, GVA ?? Op deze luchtfoto is duidelijk te zien dat het binnenschi­p in stukken is gebroken. Inzet: Een artikel over het wrak, op 23 februari 1967 verschenen in Gazet van Antwerpen.
FOTO'S GOOGLE MAPS, GVA Op deze luchtfoto is duidelijk te zien dat het binnenschi­p in stukken is gebroken. Inzet: Een artikel over het wrak, op 23 februari 1967 verschenen in Gazet van Antwerpen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium