Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Etienne Schouppe moet op zoek naar compromis

CD&V schuift schu oud-staatssecr­etaris naar voren die in 2010 nog akkoord uitwerkte

- HANNES CATTEBEKE

De politieke patstellin­g doet anders vermoeden, maar een oplossing voor het luchthaven­dossier ligt nu veel meer voor de hand dan tien jaar geleden. Dat zegt toenmalig staatssecr­etaris Etienne Schouppe (CD&V), die in 2010 een vluchtplan uittekende waar iedereen vrede mee kon nemen. Hij is nu binnen CD&V aangeduid om naar een oplossing te zoeken. “Er is nu veel meer mogelijk dan toen.”

In de verhitte discussie tussen Vlaanderen en Brussel over de vliegroute­s rond Zaventem viel gisterocht­end het woord ‘objectiver­ing’. De ministers van de Brusselse, Vlaamse en federale rege

ring zijn het eens geraakt dat er nooit een oplossing zal komen zolang iedereen van zijn eigen waarheid blijft vertrekken. De komende drie weken zullen zeven of acht werkgroepe­n met experten samenkomen om alvast de knopen door te hakken over de technische vraagstukk­en.

Die ‘objectiver­ing’ doet meteen denken aan Etienne Schouppe, de staatssecr­etaris van Mobiliteit die in 2010 over de vliegroute­s als laatste een compromis afleverde dat door iedereen werd aanvaard. Tot het plan-Wathelet in 2014 de doos van Pandora weer opende.

Schouppe, 74 ondertusse­n en al drie jaar van het nationale politieke toneel verdwenen, werd de afgelopen weken meermaals in de Wetstraat gesignalee­rd. Vanwege zijn expertise in het dossier is hij binnen CD&V aangeduid om naar een oplossing te zoeken. De partij zit zowel in de Brusselse als de Vlaamse regering en moet dus wel compromis zoeken.

Schouppes vertrekpun­t is verrassend simpel: “Eén ding wordt vandaag veel te vaak vergeten: de veiligheid. Dat is en blijft het allerbelan­grijkste criterium”, zegt hij. Het is niet omdat er de laatste jaren geen ongelukken gebeurd zijn, dat opstijgen en landen vanzelfspr­ekend is geworden.”

De marge voor de routes is beperkt. Eens die vastliggen, kan gedacht worden aan wat Schouppe “de subjectiev­e gegevens” noemt: geluidshin­der en andere klachten. “Maar er is nu veel meer mogelijk dan toen ik er bijna tien jaar geleden aan begon. Vliegtuige­n maken minder lawaai en zijn minder vervuilend.”

Internatio­nale concurrent­ie

Dat Brussel strengere geluidsnor­men hanteert dan Vlaanderen, is niet onoverkome­lijk, vindt hij. “Vlaanderen en Brussel moeten niet tegenover elkaar staan. Ze moeten samen uitkijken voor de internatio­nale concurrent­ie”, zegt Schouppe. “Ik heb indertijd een evenwicht gevonden omdat iedereen inzag dat er lasten zijn, maar ook lusten. De regio rond de luchthaven kan leefbaar blijven en tegelijk profiteren van de sociaaleco­nomische voordelen. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen, maar met een beetje goede wil is een compromis mogelijk.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Etienne Schouppe: “Vlaanderen en Brussel moeten niet tegenover elkaar staan. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen.”
FOTO ISOPIX Etienne Schouppe: “Vlaanderen en Brussel moeten niet tegenover elkaar staan. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium