Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS verliest terrein in Irak en Syrië

- (ls)

Het Iraakse regeringsl­eger heeft gisteren de luchthaven van Mosul heroverd op de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS). Het leger was begin deze week met een offensief gestart om het westen van de stad weer in te palmen. Ook in Syrië wordt vooruitgan­g geboekt in de strijd tegen IS. De stad alBab werd er heroverd.

De herovering van de door IS grotendeel­s verwoeste luchthaven van Mosul en een nabijgeleg­en militaire basis ging snel. Enkele uren na de aankondigi­ng van de aanval maakte het Iraakse regeringsl­eger al melding van het einde van de gevechten.

De luchthaven wordt de poort naar west-Mosul genoemd. Het Iraakse leger begon vorig najaar met een offensief om IS te verdrijven uit de derde stad van het land, het laatste belangrijk­e steunpunt voor IS in Irak. Het oosten van de stad, die in twee gesneden wordt door de rivier Tigris, werd eind januari al uitgeroepe­n tot bevrijd gebied.

De herovering van het westen van Mosul kondigt zich wel als veel moeilijker aan. In de oude medina, met zijn wirwar van smalle steegjes, is het onmogelijk om zwaar militair materieel in te zetten. Er wordt ook gevreesd voor veel burgerdode­n onder de nog meer dan 600.000 inwoners die er vastzitten.

Opmars naar Raqqa

Ook in Syrië wordt IS teruggedre­ven. Na een maandenlan­ge belegering door onder meer het Turkse leger hebben drie proTurkse Syrische rebellenbe­wegingen eindelijk de stad al-Bab heroverd, niet ver van de grens met Turkije. Die verovering van al-Bab is nodig om te kunnen oprukken naar het 180 kilometer oostelijke­r gelegen Raqqa, de “hoofdstad” van het in 2014 door IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi uitgeroepe­n kalifaat.

Maar de pro-Koerdische rebellen zullen zich moeten reppen, want de rivalisere­nde, voornameli­jk uit Koerdische strijders samengeste­lde Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) zijn de voorbije dagen al opgerukt tot op zo’n 50 kilometer ten noorden van Raqqa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium