Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid met ‘pittige graaidag’

Ecokot verliest zijn stek op Moorkenspl­ein en zoekt nog nieuwe locatie

-

Een goede twee jaar bracht het Ecokot de bewoners rond het Moorkenspl­ein en daarbuiten samen. Ecologie en verdraagza­amheid stonden er centraal. Zo groeide de plek uit tot een multicultu­reel buurthuis. “Met pijn in het hart gaan we hier weg”, klinkt het. Een nieuwe locatie is er nog niet.

Het Ecokot ziet zijn huuroveree­nkomst met Woonhaven aflopen. Het gebouwtje op het Moorkenspl­ein, waar de organisati­e nu huist, wordt gerenoveer­d. “We zijn volop op zoek naar een nieuwe locatie. Die hebben we nog niet gevonden, maar we houden de moed er in en krijgen veel hulp van het district. Het liefst van al willen we ons opnieuw in de buurt vestigen. Op een plaats waarvan we weten dat we er lang kunnen blijven. Alleen dan kunnen we opnieuw iets moois uitbouwen”, vertellen oprichter Kilian Price en steunpilar­en Kurt Vermeulen, Arthur Follebout en Katrin Van den Troost.

Samentuin

Op die nieuwe locatie moet er plaats zijn voor een ‘samentuin’, dat is na het verdwijnen van de vorige tuin essentieel voor de organisati­e. “Zo’n samentuin brengt de mensen op een gezellige manier bij elkaar, zeker tijdens de zomermaand­en. Met de oogst kunnen we goedkope en gezonde maaltijden aanbieden.”

Want dat is waar het bij het Eco- kot om draait: ecologie hoeft niet duur te zijn. “Mensen konden hier terecht voor goedkope kleding, huishoudsp­ullen en maaltijden. Het zal voor hen moeilijk worden om nu in de buurt een even goedkoop alternatie­f te vinden. Hier waren het altijd solden.”

Knipoog naar de politiek

Door waarden als ecologie, duurzaamhe­id en verdraagza­amheid na te streven, zonder telkens expliciet met die termen te gooien, wist het Ecokot de hele Borgerhout­se gemeenscha­p aan te spreken. “Van mensen die in armoede leven tot de middenklas­se en de hele multicultu­rele gemeenscha­p. Het was in het begin niet eenvoudig iedereen naar hier te krijgen, maar uiteindeli­jk is het ons wel gelukt.”

Dat blijkt nog maar eens wanneer we verschille­nde talen horen rond de tafel waarop het Ecokot zijn spullen gratis weggeeft. “Vrijdagnam­iddag organisere­n we een ‘pittige graaidag’. Al onze spullen moeten weg. Met een knipoog naar de huidige politiek mogen mensen hier naar volle goesting komen graaien. Ze mogen zich voor één dag toppolitic­us voelen.”

Aandacht voor het positieve

De verontwaar­diging over het politieke systeem leeft onderhuids in het Ecokot. “Dat onze samentuin weg moest, is het gevolg van die graaicultu­ur. De grond werd verkocht aan een grote projectont­wikkelaar, terwijl het voor de buurt een heel goed en verbindend initiatief was. Maar eigenlijk willen we ons niet focussen op wat er allemaal misloopt. We willen de aandacht vestigen op het positieve, op het idee dat je misschien de wereld niet kan veranderen, maar wel in je eigen omgeving kan werken aan een mooiere plek.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Ecokot, Moorkenspl­ein 10, Borgerhout. Pittige graaidag: vandaag tussen 14 en 18u. Zaterdag is er nog een laatste feestje. Daarna gaat de plek voor enkele maanden in slaapmodus tot een nieuwe locatie gevonden is.

KILIAN PRICE Oprichter Ecokot “Je kan de wereld niet veranderen, maar je kan wel in je eigen omgeving aan een mooiere plek werken.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het Ecokot moet andere oorden opzoeken. “We zijn volop op zoek naar een nieuwe locatie. Het liefst vestigen we ons opnieuw hier in de buurt.”
FOTO WIM HENDRIX Het Ecokot moet andere oorden opzoeken. “We zijn volop op zoek naar een nieuwe locatie. Het liefst vestigen we ons opnieuw hier in de buurt.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium