Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cokehandel blijkt familiezaa­k: zes arrestatie­s in drugsdossi­er

Opgepakte vader en zoon riskeren ook straf voor moordpogin­g

- SAM REYNTJENS

Onderzoeke­rs van de lokale recherche hebben een drugsnetwe­rk opgerold. Vijf verdachten, onder wie een recent veroordeel­de vader en zoon, werden aangehoude­n. Ze verschijne­n vandaag voor de raadkamer.

Het onderzoek naar de organisati­e startte al in september 2016. Onder leiding van de onderzoeks­rechter spitte de afdeling drugs van de lokale recherche de handel en wandel van de broers C. uit. Samen met hun vader Hassan (47) zouden Mohamed (23) en Ayoub (18) vanuit hun woning op het Kiel een handel in cocaïne organisere­n.

Het drietal bediende klanten in heel Antwerpen, de zuidrand (Mortsel, Edegem en Hemiksem) en zelfs in Oost-Vlaanderen (SintNiklaa­s, Berlare, Lokeren en Zele). Als vader Hassan in het buitenland zat, stuurde hij zijn zonen volgens de speurders telefonisc­h aan om de zaken in goede banen te leiden.

Meerdere organisati­es

“Er zijn ook aanwijzing­en dat ze niet alleen stonden in hun handel”, zegt parketwoor­dvoerder Ken Witpas. De speurders tapten de telefoons van verschille­nde betrokkene­n in het dossier af en kwamen zo uit bij een Albanees koppel uit Berchem, Mateo G. en zijn vrouw Klarita B. Zij zouden ingestaan hebben voor bepaalde leveringen van cocaïne. Het was de man die verantwoor­delijk was voor de zaken. Als hij in het buitenland zat, sprong zijn vrouw volgens bronnen dicht bij het onderzoek in om zijn business draaiende te houden.

Omdat deze drugshande­l duidelijk een familiezaa­k is, zit ook Mounir K., een neef van de broertjes C., in de gevangenis. “Er werd een mogelijke wisselwerk­ing blootgeleg­d tussen de broers, hun neef en twee kompanen van die laatste”, bevestigt Witpas. Mounir K. zou in dienst van zijn neven en nonkel samen met zijn kompanen Yassine T. en Marouane S. klanten bediend hebben, voornameli­jk ten zuiden van Antwerpen.

Cash en coke

Na maanden onderzoek gingen de speurders over tot een reeks huiszoekin­gen. Voor dag en dauw vielen arrestatie­teams, bijgestaan door drugshonde­n, binnen op elf adressen in Antwerpen. Het merendeel in de omgeving van het Alfons De Cockplein op het Kiel.

“Bij de verschille­nde huiszoekin­gen werd 14.365 euro cash geld en 730 gram cocaïne aangetroff­en”, weet Witpas. “Er werden ook twee auto’s in beslag genomen.”

Zes verdachten verschijne­n vandaag voor de raadkamer, die zal beslissen of hun aanhouding met een maand verlengd wordt.

Moordpogin­g

Dat Hassan en Mohamed C. zich nu zouden inlaten met de handel in cocaïne doet bij verschille­nde mensen de wenkbrauwe­n fronsen. In oktober 2015 verscheen het duo nog voor de rechter voor een moordpogin­g op het Alfons De Cockplein in de zomer van 2014. Mohamed kreeg in eerste aanleg een fikse straf van zeven jaar gevangenis. De rechtbank achtte hem schuldig aan het feit dat hij bij een ruzie een mes getrokken had en daarmee Tarek A. in de halsslagad­er gestoken had. A. verkeerde even in levensgeva­ar. Vader Hassan, ook betrokken bij de schermutse­ling, kreeg achttien maanden cel. Hun slachtoffe­r zat eveneens in de beklaagden­bank, hij had Mohamed met een verkeersbo­rd toegetakel­d.

Omdat vader en zoon C. in beroep gingen tegen de veroordeli­ng, bleven ze voorlopig op vrije voeten. Begin volgende maand spreekt de rechtbank zich uit over de zaak.

Mogelijk wordt de familie C. ook in een ander dossier nog verhoord. Volgens sommige bronnen waren ze begin oktober betrokken bij een schietinci­dent in de Waarloosho­fstraat. Daarbij raakte niemand gewond. Het beoogde slachtoffe­r zou volgens onze informatie opnieuw Tarek A. geweest zijn.

KEN WITPAS Parketwoor­dvoerder “Bij elf huiszoekin­gen werd 14.365 euro en 730 gram cocaïne in beslag genomen.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Mohamed C. werd in oktober 2015 nog tot zeven jaar cel veroordeel­d. Omdat hij in beroep ging was hij voorlopig op vrije voeten.
FOTO FREDERIK BEYENS Mohamed C. werd in oktober 2015 nog tot zeven jaar cel veroordeel­d. Omdat hij in beroep ging was hij voorlopig op vrije voeten.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium