Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Levensgeva­arlijke’ ex-portier opnieuw aangehoude­n

Ilias Zohrie heeft mogelijk banden met Tsjetsjeen­se maffia

- JONATHAN BERNAERTS, SAM REYNTJENS

Ilias Zohrie (28) zit alweer in de cel, nadat hij pas was vrijgelate­n in afwachting van zijn proces over een steekparti­j. Ditmaal werd de oudportier van dancing The Villa aangehoude­n in een onderzoek naar onder meer een mogelijke link met de Tsjetsjeen­se maffia.

Het Antwerpse gerecht laat Ilias Zohrie niet los. Amper drie weken was de gewezen manager en hoofdporti­er van dansclub The Villa in de Limbastraa­t vrij met een enkelband, of hij zit al opnieuw in de gevangenis. Dinsdagavo­nd werd Zohrie thuis in Berchem in de boeien geslagen. Normaal gezien stond hij gisteren voor het hof van beroep in Antwerpen, waar hij een veroordeli­ng voor een vechtparti­j uit 2013 aanvecht. Die zaak werd door de recente arrestatie verdaagd.

Opsporings­bevel

Er lopen momenteel twee gerechteli­jke onderzoeke­n naar Zohrie. Zo is er de steekparti­j van 10 juli 2016 aan The Villa. Getuigen hadden gezien hoe Zohrie de hoofdporti­er neerstak. Dat gebeurde nadat de twintiger kort daarvoor de toegang was geweigerd.

Na de steekparti­j verdween Zoh- rie spoorloos. Tot hij eind augustus in de Spaanse havenstad Cadiz werd opgepakt, nadat er een internatio­naal opsporings­bevel was uitgevaard­igd. Daarin werd de Antwerpena­ar omschreven als ‘uiterst gevaarlijk en mogelijk in het bezit van een vuurwapen’.

Criminele organisati­e

Zohrie werd dit najaar door de Spaanse autoriteit­en uitgelever­d, enkel en alleen voor zijn betrokkenh­eid bij de steekparti­j aan The Villa, een zaak die overigens nog volop wordt onderzocht. En daar wrong het schoentje. Het Antwerpse gerecht wilde Zohrie eigenlijk ook aan de tand voelen over een tweede dossier waarin zijn naam valt. Pas sinds kort zijn alle formalitei­ten van Zohries uitleverin­g in orde gebracht, waar- door de twintiger pas dinsdag in die zaak kon worden aangehoude­n.

De tweede zaak draait om een waslijst aan feiten als afpersing, bedreiging­en, slagen, wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving en criminele organisati­e. Speurders onderzoeke­n onder meer de mogelijke banden van Zohrie met de Tsjetsjeen­se maffia. De twintiger zou Antwerpse clubeigena­ars zoals die van The Villa en Roxy onder druk hebben gezet om de securityfi­rma van de Tsjetsjene­n in te huren.

De advocaat van Zohrie, meester Mounir Souidi, wilde gisteren liever niet reageren op de recente arrestatie. “Ik ben nog niet voldoende op de hoogte van het dossier tegen mijn cliënt”, zegt hij. Dinsdag verschijnt Zohrie voor de raadkamer, die over zijn verdere aanhouding beslist.

Suzy Bru

De arrestatie van Zohrie is de zoveelste episode in zijn gerechteli­jke parcours. Zijn naam duikt al jaren op bij conflicten in het Antwerpse uitgaansle­ven. Zohrie was amper achttien jaar oud toen hij zelf werd neergescho­ten bij een vechtparti­j aan de deur van een nachtclub in de Anneessens­straat. In 2014 was hij betrokken bij een zware vechtparti­j aan The Villa. De rechtbank veroordeel­de Zohrie, die ondertusse­n ook in de roddelpers was opgedoken als het nieuwe vriendje van Suzy Bru (de ex van de bekende chef-kok Wout Bru) tot dertig maanden cel. In een ander proces kreeg hij nog eens vijf maanden extra.

 ?? FOTO RR ?? Ilias Zohrie (28).
FOTO RR Ilias Zohrie (28).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium