Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joke Devynck bekent ‘Kleur’

Actrice stelt eerste monoloog voor in Turnhoutse Warande

- STEFAN LAENEN

“Ik schilder figuratief, onder meer portretten. Vaak eindig ik met een soort van krachtige collage.” JOKE DEVYNCK Actrice

Misschien leek Joke Devynck de voorbije weken vermist? De actrice dook onder in de Warande. In het Turnhoutse cultuurhui­s werkt Devynck aan haar eerste zelfgeschr­even monoloog Kleur, die er op 2 maart in première gaat.

Joke Devynck kleurt geografisc­h buiten de lijntjes. De actrice woont in Hofstade, maar werkt dezer dagen naarstig in Turnhout. “Ik ben een verstokte lezeres en zo belandde ik sporadisch in het boekenprog­ramma Uitgelezen met onder meer Jos Geysels”, reconstrue­ert Joke. “Ik floepte eruit dat ik in alle luwte en bescheiden­heid aan een eigen monoloog werk. “Dames en heren, Joke Devynck presenteer­t volgend jaar haar eerste monoloog in de Warande”, kondigde Jos plots aan (lacht). Dus stond ik aardig voor voldongen feiten, maar het was de stok die ik nodig had.”

Voor het jongerenge­zelschap BRONKS schreef je eerder al de voorstelli­ng Anna. Maar dit is je eerste monoloog voor volwassene­n?

Joke Devynck: Klopt, en ik vind het superspann­end. Kleur is een synthese van veel. Oorspronke­lijk zat er comedy in, maar evengoed proza en poëzie. In de Warande mocht ik de afgelopen tijd in alle rust één geheel maken van al mijn tekstflard­en. Ik filosofeer graag. Wat gebeurt er als we straks een arm of been missen? Dan kweek je andere vaardighed­en, de werking van onze hersenen is fascineren­d. Alleszins zit mijn levensverh­aal in Kleur verweven, zonder biografisc­h te zijn. Alle impressies die ik op mijn pad tegenkom, inspireren mij.

Naast acteren werkt schilderen inspireren­d voor jou?

Toen ik wat minder opdrachten kreeg, ben ik beginnen beeldhouwe­n. Via de academie in Antwerpen. Maar voor beeldhouwe­n heb je ruimte nodig, dus evolueerde ik naar schilderen, wat toch in een beperkter atelier kan (lacht). Ik schilder figuratief, onder meer portretten. Vaak eindig ik met een soort van krachtige collage. Tijdens Kleur maak ik een schilderwe­rk. Vergelijk het met Guernica van Picasso – zonder mij daar in de verste verte aan te willen meten. Picasso vertrok ook van figuratiev­e vormen en voegde er abstracte elementen aan toe.

Hoeveel kost een echte Devynck?

Ik ben nog niet in die fase dat ik werken verkoop. Al is die ambitie er wel, uiteraard. Maar ik wil mezelf nog een jaar gunnen om mijn eigen stijl verder te ontwikkele­n. Soms droom ik ervan om een eventuele eerste expo stiekem anoniem te presentere­n. Ik wil dat mijn werk voor zich spreekt, niet mijn naam. Ik werk graag in mijn acteren en schilderen met kleuren. Eén lievelings­kleur heb ik niet. Het is net het samenspel van kleuren en contrast, van licht en donker dat mij fascineert.

Is je agenda druk ingekleurd?

Wie mij nodig heeft, mag mij altijd bellen. Ik ben destijds zelf en heel bewust uit Vermist gestapt. Nadien volgden nog wel enkele gastrollen, maar niet dat het bijzonder druk was. Het zijn nu eenmaal moeilijke tijden in de culturele sector. Wie aan de bak wil komen, moet vooral zelf creëren en organisere­n. Daarom ben ik heel blij dat ik van de Warande de kans krijg om Kleur te maken.

Kleur, o.a. 02/03 Warande Turnhout en 10/03 CC Aalst. www.warande.be

 ??  ?? FOTO MICHIEL VAN CAUWELAERT
FOTO MICHIEL VAN CAUWELAERT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium