Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder specerijen is koken een verloren zaak”

Fatima Marzouki van restaurant El Warda stelt eigen kruidenlij­n voor

- JOHAN VAN BAELEN

Fatima Marzouki van restaurant El Warda in Zurenborg heeft een kruidenlij­n op de markt gebracht. Tegelijk wordt ze samen met Albert Adria, een SpaansCata­laanse kok met wereldfaam, ambassadeu­r van kruidenpro­ducent Verstegen.

“Via haar restaurant El Warda hebben we de smaken van Fatima Marzouki leren kennen”, valt Rita Schepkens, directeur van de Belgische vestiging van Verstegen, met de deur in huis. “Na een bijkomend gesprek wist ik dat zij nieuwe, authentiek­e smaken kon aanreiken. Net als vakmensen in de horeca zijn wij altijd op zoek naar nieuwe smaken, nieuwe belevingen. Want eten, dat is beleven.”

Fatima Marzouki werd uitgenodig­d op het moederbedr­ijf in Nederland, waar ze het hele productiep­roces kon volgen. “Het is een hele eer dat ze mij hebben gevraagd”, aldus Fatima, die een expert is in de keuken van het Midden-Oosten. “Ik voelde me als een kind in een speeltuin tussen al die kruiden. Je kan wel raden hoe gelukkig ik was om nieuwe kruidenmen­gelingen te mogen samenstell­en.”

Ras el Hanout

Spreken over het mengen van kruiden is in feite de waarheid geweld aan doen. In feite gaat het om specerijen, waarmee zaden, bloemen én kruiden worden bedoeld. Zo ontwierp Fatima acht nieuwe specerijen­mengelinge­n en een unieke Ras el Hanout, de bekendste smaakmaker uit de Arabische keuken. “Daar bestaan tientallen versies van”, weet Fatima. “Bijna elk gezin heeft zijn eigen mengeling die wordt gebruikt om een gerecht aan te sterken. Een kippensoep­je met wat Ras el Hanout bezorgt je een warm gevoel. Mijn moeder bracht haar Ras el Hanout één keer per jaar mee uit Marokko en was er heel zuinig op. De doorsnee Ras el Hanout is samengeste­ld uit 24 tot 45 specerijen. Maar in de handel vind je er die amper vijf kruiden bevatten. Gewoon ‘fake’, dus. De onze bevat er meer dan veertig.”

Beste restaurant ter wereld

Als nieuwe ambassadeu­r van de specerijen­producent werd Fatima voorgestel­d aan die andere ambassadeu­r, Albert Adria. Die was enkele jaren geleden samen met zijn broer chef-kok van El Bulli, toen het beste restaurant ter wereld. “Hij compliment­eerde me met de ‘onwaarschi­jnlijk mooie mengelinge­n’”, vertelt Fatima trots. “Mijn kruidenmen­geling is authentiek en sluit perfect aan bij wie ik ben. Weet je, koken is een passie, maar zonder kruiden is het een verloren zaak, niet?”

De kruidenlij­n kreeg de toepasseli­jke naam Authentic Origin mee. Ze wordt eerst aangeboden in de horeca. “We introducer­en nieuwe smaken altijd via dat kanaal”, legt Rita Schepkens uit. “Via de horeca creëren we de vraag bij het brede publiek. Want vergeet niet dat we geen producten verkopen, maar smaak.”

FATIMA MARZOUKI Kruidenspe­cialiste “Mijn kruidenmix is authentiek en sluit perfect aan bij wie ik ben.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Rita Schepkens en Fatima Marzouki met vooraan de nieuwe collectie.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Rita Schepkens en Fatima Marzouki met vooraan de nieuwe collectie.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium