Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Galerie zet Vlaamse abstracte kunst weer op de kaart

Nieuwe ontmoeting­splaats in schaduw van Sint-Jacobskerk

- FRANK HEIRMAN

Het voormalige restaurant Bernardin in de SintJacobs­straat 14 verandert in een kunstenhui­s. Cultuurmin­ister Sven Gatz en universite­itsrector Herman Van Goethem openen de ruimte van de jonge galerie Callewaert­Vanlangend­onck op 18 mei.

De verbouwing­swerkzaamh­eden in het 17de-eeuwse pand zijn in volle gang. Over enkele maanden moet het huis in de schaduw van de Sint-Jacobskerk, waar in het verleden de bekende restaurant­s Hungry Henrietta en Bernardin de culinaire kunst bedreven, omgevormd zijn tot een ontmoeting­splaats voor kunstliefh­ebbers.

Stap voorwaarts

“Twee keer per jaar willen we er een groepstent­oonstellin­g organisere­n, maar we plannen ook concerten met jazz, klassieke muziek en lezingen met een link naar onze kunstenaar­s”, zegt verzamelaa­r Yoeri Vanlangend­onck, die samen met acteur Brecht Callewaert het initiatief nam.

De twee leerden elkaar kennen via hun gezamenlij­ke passie voor naoorlogse abstracte kunst. In no- vember 2012 openden ze samen de Callewaert-Vanlangend­onck Gallery in de Wolstraat 21. Twee jaar later breidden ze al uit naar de Wolstraat 23. Na amper vijf seizoenen is de tijd rijp voor alweer een grote stap voorwaarts.

Oeuvre archiveren

“In vijf jaar tijd is er veel gebeurd”, weet Brecht Callewaert. “Veel verzamelaa­rs en ook musea hebben artiesten als Guy Vandenbran­den, Paul Van Hoeydonck en Mark Verstockt herontdekt. Het komt er nu op aan hun oeuvre te archiveren, te duiden en naar het buitenland te brengen. Daarnaast moeten we de link leggen met een jonge generatie abstracte kunstenaar­s. Het huis in de Sint-Jacobsstra­at wordt een ontmoeting­splaats voor iedereen die geïnteress­eerd is in abstracte kunst. We brengen er onze verzamelin­g en archieven in onder.”

“Onze kennismaki­ng en vriendscha­p met Guy Vandenbran­den is cruciaal geweest”, duidt Yoeri Vanlangend­onck. “Hij heeft ons zijn archief nagelaten en voor de erfgenamen waken we over zijn nalatensch­ap. Maar ook het persoonlij­k contact met andere artiesten of hun erfgenamen heeft ons vooruit geholpen. Zo konden we achter de schermen van de avant-garde van toen kijken. Die informatie willen we bewaren.”

Sleutelwer­ken

De galerie publiceerd­e al een monografie over Guy Vandenbran­den en een boek over de groep Art Abstrait. Zopas verscheen in het Engels en het Duits

Inner circle als een eerbetoon aan Guy Vandenbran­den en zijn vrienden. Het boek begeleidt een tentoonste­lling die al in Brussel te zien was bij veilinghui­s Dorotheum en doorreist naar Düsseldorf en wellicht ook Londen. De expo bevat sleutelwer­ken die de galeriehou­ders wisten op te sporen en die ze in eigen bezit willen houden. Deze werken zullen hun thuisbasis vinden in de SintJacobs­straat.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Brecht Callewaert (links) en Yoeri Vanlangend­onck bij werk van Jef Meyer.
FOTO JORIS HERREGODS Brecht Callewaert (links) en Yoeri Vanlangend­onck bij werk van Jef Meyer.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium