Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekenen én lopen voor Mediclowns

Liefdadigh­eid Dieter Desmet verkoopt eigen werk om deelname aan marathon van New York te bekostigen

- KARIN VANHEUSDEN

Trainen voor de marathon van New York en intussen honderd tekeningen maken om geld in te zamelen voor Mediclowns. Dieter Desmet (35), die intussen ook nog mee een interactie­f designbure­au met dertig medewerker­s runt, blijft er kalm bij en tekent verder. “Aan een tempo van drie stuks per week lukt het wel”, klinkt hij vastberade­n.

Dieter Desmet ziet er, zelfs bij het ochtendglo­ren, heel capabel uit. Toch zou je de 35-jarige digital designer niet meteen inschatten als een geoefend marathonlo­per. “Er wordt aan gewerkt”, zegt hij een beetje aarzelend.

Hoewel 5 november, de dag van de marathon, nog ver weg lijkt, blijft er tussen de bedrijven door niet zo heel veel tijd over om te trainen. Bovendien wil Dieter tegen november ook nog eens minstens honderd tekeningen maken en verkopen. Hij loopt de Marathon van New York immers voor Mediclowns. Met die vzw heeft hij, net als 79 andere deelnemers, afgesproke­n een sponsorbed­rag van minimaal 3.000 euro in te zamelen. Met een deel van dat geld worden de vlucht, het verblijf en de inschrijvi­ng betaald, de rest dient om de werking van Mediclowns te ondersteun­en.

“Ik zal dus tijd moeten maken”, zegt hij. “Om te tekenen en om te trainen, want de Marathon van New York is andere koek dan de Ten Miles in Antwerpen.”

In 2015 liep Dieter Desmet de Ten Miles in 64 minuten. In 2014 deed hij er een kwartiertj­e langer over. “Ik loop graag, maar veel te weinig”, vertelt hij. “Daarom was ik vorig jaar aangenaam verrast door mijn tijd. Een nog betere tijd lopen lukt me niet. Daarom zocht ik een grotere uitdaging: een ma- rathon. En dan maar ineens voor echt. De Marathon van New York is met meer dan 50.000 deelnemers een van de grootste ter wereld.”

Goede voornemens

Omdat het als particulie­r niet zo eenvoudig is voorbij de zware selectiepr­ocedure van de grote Amerikaans­e marathon te geraken, schreef Dieter zich in via Mediclowns.

Deze vzw, die in ziekenhuiz­en en thuis zieke kinderen opzoekt, startte drie jaar geleden met de campagne Run2Smile. Vorig jaar zamelde Mediclowns met zestig deelnemers 42.000 euro in. Dit jaar zullen er tachtig lopers starten en hoopt Mediclowns 50.000 euro op te halen. Hoe die deelnemers hun sponsorbed­rag bij elkaar sprokkelen, mogen ze zelf invullen. Dieter koos dus voor iets waar hij goed in is: tekenen.

“Ik heb illustrati­e gestudeerd, maar sinds de start van ons bedrijf Bagaar in 2008 komt er van tekenen met pen en papier niet veel meer in huis. Ik ben 2017 dus met twee goede voornemens gestart: lopen en tekenen.”

Dieter wil minstens honderd tekeningen maken. “Ik ben twee weken geleden gestart en heb nu al 35 tekeningen verkocht. Ik had er eerst een aantal online ge- plaatst voor 20 euro. Die waren meteen uitverkoch­t. Voor de

surprise drawings, die ik nog niet had gemaakt en waarvoor je intekent zonder het resultaat te kennen, vraag ik maar 15 euro. Ook daar zijn er al enkele van verkocht. Het loopt dus goed.”

Poëtische interpreta­tie

Dieter tekent niet in opdracht. De thema’s zijn willekeuri­g, naargelang de inspiratie zich aandient. “Ik vertrek altijd vanuit bestaande foto’s. Oude foto’s die ik ooit heb gevonden, of beelden die ik online verzamel. Geen exacte kopie van het origineel, maar een poëtische interpreta­tie, zeg maar. Elke tekening is uniek, ik maak nooit twee dezelfde.”

De Mediclowns kiezen elk jaar een peter die hun actie Run2Smile mee ondersteun­t. Dit jaar is die eer voor voormalig atleet Hans Van Alphen. Ook jazzpianis­t Jef Neve loopt de Marathon van New York mee voor Mediclowns.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? Dieter Desmet (35) aan zijn tekentafel. “Elke tekening die ik maak is uniek, ik maak nooit twee dezelfde.” Rechts: een van Dieters tekeningen.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR Dieter Desmet (35) aan zijn tekentafel. “Elke tekening die ik maak is uniek, ik maak nooit twee dezelfde.” Rechts: een van Dieters tekeningen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium