Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stopzettin­g dansfestiv­al verhit gemoederen

Voormalig burgemeest­er verwijt huidig bestuur gebrek aan politieke wil

- KOEN DE BEUCKELEER

Voormalig burgemeest­er Koen Snyders (CD&V) legt de schuld voor de stopzettin­g van het Werelddans­festival Edegem (WDFE) bij het gemeentebe­stuur. Burgemeest­er Koen Metsu (NVA) countert die kritiek.

In de voorbije gemeentera­ad verweet oud-burgemeest­er Koen Snyders (CD&V) het gemeentebe­stuur te weinig inspanning­en te hebben geleverd om het lokale Werelddans­festival te redden. Vanwege gezondheid­sproblemen van een van de centrale figuren in het organisati­ecomité bleek de klassieke formule van het WDFE vorig jaar niet langer haalbaar. Daarom werd gekozen voor een verkorte versie in het auditorium van congrescen­trum Ter Elst. “Een voortzetti­ng van die compacte formule, met drie voorstelli­ngen in één weekend, was enkel haalbaar als er voldoende en structurel­e basisfinan­ciering zou zijn”, zegt Snyders.

“Er werden gesprekken opgestart met sponsoren, die zich bereid toonden om volgend jaar 10.000 euro te investeren. Maar begin januari bleek het schepencol­lege niet bereid om de resterende kloof van 3.500 euro te dichten. De rest van het verhaal is gekend: eind januari kondigde het comité haar definitiev­e einde aan.”

Volgens Snyders is de stopzettin­g het gevolg van een gebrek aan politieke wil. “Het is schokkend dat het college in december nog 20.107 euro aan Music for Life schonk, maar geen 3.500 euro over heeft voor een lokaal dansfestiv­al.” Ook de organisati­e van het festival deelt op haar website een sneer uit naar de gemeente.

“Alle inspanning­en geleverd”

Burgemeest­er Koen Metsu (N-VA) is ervan overtuigd dat het gemeentebe­stuur alle inspanning­en heeft geleverd om het festival te helpen. “Voor de veertigste editie plaatsten we nog een enorme tent op het Gemeentepl­ein en toen het festival in de problemen kwam, gingen we actief mee op zoek naar extra middelen. Door die inspanning­en konden we het tekort op de balans verkleinen tot 3.500 euro.”

De gemeente was volgens Metsu ook bereid om dat bedrag voor een volgende editie op tafel te leggen. “Maar de organisati­e eiste de garantie dat we ons op lange termijn zouden engageren. Die vraag konden en mochten we niet inwilligen, mede omdat het volgend jaar lokale verkiezing­en zijn.”

Volgens Metsu laat het einde van het WDFE ook bij het huidige bestuur een wrange nasmaak na. “We betreuren dat de oppositie dit politiek recupereer­t, want de organisato­r erkende onlangs zelf dat onderhuids heel wat andere factoren meespeelde­n.” De verwijzing naar de gemeenteli­jke bijdrage aan Music for Life kan de burgemeest­er evenmin smaken. “Dat geld maakte deel uit van ons verplicht budget voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking.”

 ?? FOTO WERELDDANS­FESTIVAL EDEGEM ?? Het Werelddans­festival bleek financieel niet meer haalbaar.
FOTO WERELDDANS­FESTIVAL EDEGEM Het Werelddans­festival bleek financieel niet meer haalbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium