Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daklozence­ntrum blijft heikel punt

- (jas)

De OCMWraad keurde op 2 februari de projectopr­oep goed voor de uitbating van het inloopcent­rum voor dak en thuislozen De Vaart. Volgens PVDA lapt OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau (NVA) een eerdere schorsing van de gouverneur aan zijn laars.

PVDA heeft opnieuw een klacht ingediend bij provincieg­ouverneur Cathy Berx tegen wat de partij de ‘vermarktin­g’ van de sociale zorg noemt. De OCMW-raad keurde op 2 februari een nieuwe projectopr­oep goed voor de uitbating van inloopcent­rum De Vaart. Het Antwerpse OCMW is op zoek naar een partner om enkele sociale projecten te leiden, zoals het inloophuis voor dak- en thuislozen. Volgens PVDA gaat die beslissing in tegen het advies van Berx van december vorig jaar, en daarom dient de partij opnieuw een klacht in.

“Nieuwe klacht is onzin”

Waarover gaat het? Eind vorig jaar werd de multinatio­nal G4S Care gekozen boven het Centrum Algemeen Welzijn (CAW), de huidige beheerder van De Vaart. Provincieg­ouverneur Cathy Berx schorste die beslissing, na een klacht van CAW en enkele oppositiep­artijen, waaronder PVDA. Volgens de gouverneur moest de beslissing over de te volgen procedure en de criteria waaraan de partner moet voldoen door de OCMW-raad genomen worden en niet door het management­team van het OCMW, wat toen wel het geval was. “En nu is die beslissing door de raad genomen”, zegt Duchateau. “De nieuwe klacht is dus onzin. PVDA is duidelijk tegenstand­er van elke positieve evolutie en verbeterin­g van de sociale zorg in Antwerpen. We noteren dat.”

600 daklozen

Toch legt Lise Vandecaste­ele (PVDA) zich niet neer bij de beslissing. “De gouverneur stelt duidelijk dat de OCMW-raad kennis van zaken moet krijgen waardoor er een debat ten gron- de mogelijk is over de vermarktin­g, en dat gebeurt niet”, zegt Vandecaste­ele.

“We weten nog steeds niet op basis van welke evaluatie Duchateau zich genoodzaak­t ziet deze andere werkwijze te hanteren. De Vaart wordt al achttien jaar op een succesvoll­e en innovatiev­e manier uitgebaat door CAW. Niet minder dan 600 daklozen worden jaarlijks actief begeleid. Welke evaluatie maakt dat je het vertrouwen en de continuïte­it van deze begeleidin­g op het spel zet?”

“Ook het juridisch advies waarop Duchateau zich baseert om af te wijken van de regelgevin­g rond overheidso­pdrachten wordt achtergeho­uden”, vindt Vandecaste­ele. “De keuze voor vermarktin­g wordt snel, ondoordach­t en ondoorzich­tig gemaakt. En net daarover ging de kritiek van Berx.”

 ?? FOTO RR ?? Lise Vandecaste­ele (PVDA).
FOTO RR Lise Vandecaste­ele (PVDA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium