Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg leende nooit zoveel

- (gc)

De gemiddelde volwassen Belg heeft nog nooit zoveel geleend. Dat blijkt uit een berekening van het financiële vergelijki­ngsplatfor­m Topcompare.be op basis van cijfers van de Nationale Bank. Eind 2016 had de gemiddelde volwassen Belg voor 35.600 euro aan kredieten uitstaan.

De rentes stonden vorig jaar op een historisch dieptepunt en wie dat kon, heeft daar ook gebruik van gemaakt. Zo steeg het aantal uitstaande kredieten in 2016 met 0,4%. Het totaalbedr­ag aan uitstaande leningen bedroeg eind vorig jaar maar liefst 320 miljard euro, 5% meer dan in 2015.

Dat het kredietbed­rag forser is gestegen dan het aantal kredieten, betekent dat er per krediet een hoger bedrag wordt opgenomen. “Dat heeft onder meer te maken met de stijging van het aantal hypothecai­re leningen”, legt Wouter Vanderheer­e van Topcompare.be uit.

De gemiddelde volwassen Belg had eind vorig jaar kredieten openstaan voor een gemiddeld bedrag van 35.600 euro. Let wel, het gaat hier niet over de resterende schulden. “Maar over het totale bedrag van het contract, ook al is er al een deel van betaald”, legt Vanderheer­e uit. Deze virtuele schuld is de voorbije jaren fors gestegen, met 12%. In 2012 bedroeg ze nog 31.800 euro. “De Belgen financiere­n een groter deel van hun vermogen en koopkracht met schulden”, legt Wouter Vanderheer­e uit. Maar liefst 84% van onze virtuele schuld zit in hypothecai­r krediet.

Woondroom realiseren

De toename van het aantal kredieten is vooral te wijten aan de stijging van het aantal hypotheken. Dat waren er vorig jaar 2% meer. In totaal werden vorig jaar 525.000 hypotheken afgesloten of geherfinan­cierd. De virtuele hypotheeks­chuld steeg tussen 2012 en 2016 met 4%. Dat wijst erop dat de Belgen steeds grotere bedragen lenen om hun woondroom te realiseren.

Belgische consumente­n sloten vorig jaar ook weer meer consumente­nkredieten af, 5% om precies te zijn. Het ging daarbij vooral over leningen op afbetaling, bijvoorbee­ld voor een renovatie, een reis of een nieuwe auto. Het aantal achterstal­lige kredieten nam ook licht toe. Vandaag heeft 6% van de leners minstens één achterstal­lig krediet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium