Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voelde me er als een vis inhet water”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Wauw! Wie is dat? In de nieuwe rubriek ‘De 10de Ster’ in Tegen De Sterren Op op VTM zorgde Nic De Houwer (27) uit Brecht woensdag voor geniale stemmenimi­taties.

Gandalf, Peter Griffin, Elmo, Sean Connery... Nic De Houwer kan het allemaal. Gisteren was hij gewoon weer bezig met zijn opleiding tot treinbestu­urder. Het moet prachtig zijn om hem straks ‘We arriveren nu in Brussel-Zuid’ te horen omroepen met pakweg het timbre van Tom Waits, Jack Sparrow of Yoda uit Star Wars. “Dat zeggen ze wel vaker als ze horen dat ik voor treinbestu­urder leer. Maar het zijn de conducteur­s die omroepen, niet de bestuurder­s”, lacht de rijzige man uit Brecht met de lenige stem, waarmee hij woensdag gerust naast meester-imitator Guga Baúl kon staan.

Wie een goed geheugen heeft, herinnert zich Nic De Houwer nog van het filmpje dat hij twee jaar geleden – toen met kort haar – zelf op zijn YouTube-kanaal postte. In die video imiteerde hij onder andere Liam Neeson, Super Mario, maar ook Samson, Urbanus en Alain Vandam. Het was november 2015. In drie dagen tijd werd het filmpje een half miljoen keer bekeken. Wereldwijd, want hij kreeg reacties van Amerikaans­e en Russische kranten. Iedereen wou Nic in zijn programma, zelf Matthijs van Nieuwkerk van De

Wereld Draait Door. Hij kreeg ook

aanvragen van Holland’s Got Ta

lent en Britain’s Got Talent. “Maar ik ben niet iemand om live ergens in een talkshow te zitten en op commando Tom Boonen of Kermit na te doen. Daarvoor ben ik een te grote controlefr­eak en een pathologis­che perfection­ist. Ik heb altijd schrik dat er iets zal fout gaan. Ik kan een paar stemmen heel goed nadoen, maar ik kan er vijf miljoen níét. ‘ De 10de Ster’ waar Tegen De Sterren Op me nu voor gevraagd had, was eigenlijk het eerste waar ik ben op ingegaan, omdat ik wist dat de opnameomst­andigheden optimaal waren. Op aanvragen als Holland’s

Got Talent zat ik niet te wachten.”

Films inspreken

Waar Nic eventueel wel op zat te wachten, was studiowerk. Stemmen voor teken- of animatiefi­lms opnemen: dat zou hij wel 100% zien zitten. “Ik ben gaan testen bij verschille­nde studio’s, zoals in Leuven en in Deurne. En die reacties waren altijd lovend. Ze zeiden zelfs dat ze eventueel een stemcoach naast mij wilden zetten om verder aan de slag te gaan. Want ik ben ongeschool­d qua stemgebrui­k. Als ik zo verder ga, maak ik mijn stem kapot. Maar ondanks die positieve commentare­n, hoorde ik nadien niets meer. Ik denk dat ze uiteindeli­jk op zo’n filmaffich­e toch liever een bekende naam als Koen De Bouw zetten dan Nic De Houwer. Het is een wereldje van smeken, heb ik intussen geleerd. Je moet jezelf constant verkopen. Daar ben ik niet goed in.”

Een jaar deed Nic nauwelijks iets met zijn gave. Tot zaterdag dus, toen zijn bijdrage voor Tegen De

Sterren Op werd opgenomen. “Ik denk altijd dat ik niet genoeg en-

tertainer ben om in een programma te komen, maar het viel me op dat ik me daar eigenlijk wel als een vis in het water voel. In de kleedkamer zat Kris Peeters te wachten. Het was surrealist­isch om daar zo’n lang gesprek mee te voeren. Hij vroeg of ik al eens naar mijn keel had laten kijken. Hij dacht precies dat het een soort medische oorzaak had dat ik die stemmen kan imiteren. Maar ik denk eerder dat het met mijn oren te maken heeft. Ik ben auditief heel sterk.”

Faalangst

Intussen staat zijn vriendin Maud te knikken. Ze is logopedist­e. “Nic heeft een enorm auditief geheugen. Een liedje dat hij een jaar geleden heeft gehoord, kan hij nog feilloos nazingen, op de exacte toonhoogte.”

Precies omdat hij last heeft van faalangst, koos Nic ervoor om zaterdag hoofdzakel­ijk dezelfde stemmen weer te imiteren waarmee hij in 2015 succes oogstte. “Met een paar nieuwe toevoeging­en, zoals Heath Ledger als The Joker en Michael Jackson en Vince Price. Price is de man die de griezelste­m uit Thriller insprak. Een práchtige akelige stem. Mijn troef is dat ik voorlopig met mijn stembereik nog heel hoog kan gaan, maar dat ik ook de bassen en het gegrom erbij kan doen. Mijn basisstem is nochtans niet zo laag.” Nic beheerst geweldig mooi het

Oxford English. Geen toeval, want hij deed een masterople­iding taalen letterkund­e Engels, theater, film en literatuur­wetenschap­pen aan de UA. Toch koos hij er bewust voor om nadien in de Colruyt te gaan werken. Eerst in Schoten en Brasschaat, daarna in Deurne-Zuid. Een beetje een Philippe Geubels dus. “Ik kies er bewust voor om mijn beroepsact­iviteit en mijn interesses­feren gescheiden te houden, uit schrik dat ik het anders beu zou geraken.”

In de Colruyt van Deurne-Zuid kreeg Nic een burn-out om u tegen te zeggen. “Ik heb me toen teruggetro­kken op een boerderij in Brecht om rust te vinden. Gelukkig had ik in de Colruyt ook mijn vriendin Maud leren kennen. Zij was er jobstudent­e. Intussen gaat het beter met mij.”

Hoogsensit­ief

Of hij niet een beetje autistisch of op zijn minst hoogsensit­ief is? Mensen met autisme kunnen ook dikwijls feilloos stemmen imiteren. “Dat hypersensi­tieve klopt, zeker op auditief vlak. Ik herinner me hoe ik vroeger de claxon van auto’s van verschille­nde vrienden kon imiteren. Dat is omdat ik er gemakkelij­k de details uit destilleer. Ik heb een Facebookpa­gina. Soms krijg ik vragen van wildvreemd­e mensen om bijvoorbee­ld persoonlij­ke boodschapp­en op te nemen voor een bruidspaar ofzo met de stem van Gandal, Kabouter Wesley of Peter Griffin. Zulke verzoeken willig ik graag in.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, VTM ?? Nic De Houwer thuis, waar hij ook een kleine opnamestud­io heeft. “Ik zou graag een stem in een tekenfilm inspreken.” Inzet: In Tegen De Sterren Op imiteerde Nic tal van nationale en internatio­nale wereldster­ren en beroemde personages.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, VTM Nic De Houwer thuis, waar hij ook een kleine opnamestud­io heeft. “Ik zou graag een stem in een tekenfilm inspreken.” Inzet: In Tegen De Sterren Op imiteerde Nic tal van nationale en internatio­nale wereldster­ren en beroemde personages.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium