Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze wedstrijd is op mijn lijf geschreven”

- EVELIEN VANTOMME

Zijn vader Ignace had in de jaren zeventig met

More than Sympathy

een grote hit te pakken en treedt nog geregeld op. Yuri Baert (24) heeft het zingen dus met de paplepel meegekrege­n. Tien jaar nadat hij zelf heeft deelgenome­n aan Eurosong for Kids, doet de leerkracht lichamelij­ke opvoeding nu een gooi naar een plekje in The Band.

“Ik wil mijn muziekcarr­ière

b nieuw leven inblazen”, zegt Yuri Baert. Meer dan tien jaar geleden was de West-Vlaming een beloftevol tienerster­retje. Hij haalde met zijn groepje Attic de finale van Eu

rosong for Kids en ook in het televisiep­rogramma KetnetPop in 2008 boekte hij succes. Hij bracht zelfs met de toen vijftienja­rige Mathieu Terryn, die nu potten breekt als frontman van Bazart, de single Mooiste Meisje uit. “Het waren succesvoll­e jaren, maar het bleef jammer genoeg niet duren. Toen ik ging studeren voor leerkracht lichamelij­ke opvoeding, is het helemaal stilgevall­en.”

Het mag dan al vijf jaar geleden zijn dat Yuri nog eens zingend op het podium stond, hij was wel nog een aantal keer op televisie te zien met zijn andere passie: dansen. “Met de formatie MAD-StyleZ behaalden we in 2013 een finaleplaa­ts in Belgium’s Got Ta

lent.”

Muzikale comeback

Vanavond gooit Yuri het over een andere boeg. Via The Band wil de LO-leerkracht een muzikale comeback maken en een plaatsje verdienen in een nieuwe popband. “Dit is echt een wedstrijd op mijn lijf geschreven. Ik heb gemerkt dat ik veel liever met een groep op het podium sta dan alleen. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om mij in te schrijven voor dit programma.”

Op zijn auditie brengt Yuri een Nederlands­e versie van Cake by

the Ocean van DNCE. “Het is een nummer waarin ik zang en dans kan combineren. Al is het een genre dat ik niet zo gewoon ben. Door mijn verleden bij Eurosong

for Kids verwachten mensen ook misschien het ruigere werk. Maar ik sta voor alles open. Ik hou van rock, van Robbie Williams en Michael Jackson”, zegt Yuri, die piano en gitaar speelt en ook eigen nummers schrijft.

Yuri beseft dat de verwachtin­gen hoog liggen door zijn muzikale achtergron­d. “En dat is zeker ook zo bij mezelf. Ik zou graag ver geraken, maar ik besef ook dat er in tien jaar tijd veel is veranderd. Ik als zanger, maar ook het niveau van de wedstrijde­n ligt nog een pak hoger.”

In vaders voetsporen

Mocht hij The Band winnen, dan zou Yuri nog wat meer in de voetsporen treden van zijn vader, Ignace. Die had in 1973 met zijn eerste solosingle More than Sym

pathy meteen een hit te pakken. Het nummer behoort tot het collectiev­e muziekgehe­ugen van Vlaanderen en staat na al die jaren nog altijd hoog in de 1000

Klassieker­s van Radio 2. “Het zou heel mooi zijn om het even goed te doen als mijn vader. Maar ik wil vooral iets bereiken in de muziekwere­ld.”

Vader Ignace treedt nog altijd op en boekte ook succes als songwriter, zo schreef hij het nummer Ba

by Baby van Nicole & Hugo. “Onze stemmen lijken op elkaar”, zegt Ignace. “Ik ben ongeloofli­jk trots op mijn zoon. Hij is heel goed bezig en ik zie hem het wel maken in de muziekwere­ld. Ik laat hem er volledig vrij in. Hij moet gaan voor zijn eigen ding.”

Vanavond komt kijkend Vlaanderen te weten of de auditie van Yuri wordt beloond met een plaats in de volgende ronde.

 ??  ??
 ?? FOTO'S EVELIEN VANTOMME, VTM ?? Yuri Baert tussen moeder Hilde en vader Ignace, die in de jaren zeventig een hit scoorde met More than Sympathy. “Hopelijk kan ik het even goed doen als mijn vader.”
FOTO'S EVELIEN VANTOMME, VTM Yuri Baert tussen moeder Hilde en vader Ignace, die in de jaren zeventig een hit scoorde met More than Sympathy. “Hopelijk kan ik het even goed doen als mijn vader.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium