Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wilders komt niet meer buiten na beveiligin­gslek

Agent aangehoude­n nadat hij misdaadorg­anisatie had getipt

- WILLY DE BUCK

Geert Wilders schort alle verkiezing­smeetings van zijn partij PVV op. De rechtse politicus zegt zich niet langer veilig te voelen nu een agent van Marokkaans­e afkomst, die mee voor zijn bewaking instaat, aangehoude­n is omdat hij informatie lekte aan een misdaadorg­anisatie. Volgens de minister van Veiligheid en Justitie kan Wilders nochtans gewoon veilig de straat op.

Betere reclame kan Wilders zich niet dromen. De rechtse politicus en de Marokkanen zijn al erfvijande­n, en dat zal er niet op verbeteren nu een Marokkaans­e agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) is opgepakt wegens corruptie. “Als ik de dienst die mij moet beschermen niet blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioner­en. Dit is onaanvaard­baar”, reageerde Wilders, die het op

Nooit in gevaar

De opgepakte Faris K. is al jaren een van de agenten die voor de veiligheid van bedreigde politici, leden van de koninklijk­e familie en diplomaten moeten instaan tijdens hun publieke optredens. Niet als bodyguard, maar door het parcours en de omgeving vooraf te screenen op potentieel gevaar. Daarvoor heeft hij toegang tot de meest vertrouwel­ijke databases.

Doordat K. voorverken­ningen moest uitvoeren, kreeg hij informatie over verdachte panden, safehouses en politie-invallen. Die zou hij doorgespee­ld hebben aan een Marokkaans­e misdaadorg­ani- satie die gespeciali­seerd is in heling en witwassen.

Wilders wordt 24 uur per dag beschermd. Volgens de politie zou zijn veiligheid nooit in gevaar zijn geweest door het lek. Ook minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie liet weten dat politici die op campagne gaan, gewoon de straat op kunnen.

Voor Wilders is dat niet echt een geruststel­ling: de PVV-leider voert al jaren campagne tegen het “Marokkaans­e tuig” en het is niet denkbeeldi­g dat de Marokkaans­e misdaadorg­anisaties die door K. getipt waren, zich vroeg of laat om de politicus zouden bekommeren. Of informatie over zijn bewaking zouden doorspelen aan landgenote­n die Wilders eens onder handen willen nemen.

Broer eerder ontslagen

De collega’s van Faris K. konden hem per toeval ontmaskere­n. In het onderzoek naar een misdaad- bende stelde de politie vast dat de verdachten over geheime opsporings­informatie beschikten en via hun digitale verkeer kwamen ze bij K. terecht. Ze hadden al langer een vermoeden dat hij inlichting­en doorgaf. Zijn broer werd eerder al ontslagen bij de politie wegens corruptie.

De aanhouding van Faris K. is de tweede zaak in een jaar tijd waarbij agenten van Marokkaans­e afkomst hand- en spandienst­en verlenen aan criminele landgenote­n. In juni vorig jaar werd in Den Haag een agent opgepakt die een Marokkaans­e drugsbende tipte over invallen in hennepplan­tages. Waarna de bende de plantages telkens in veiligheid bracht. “Het probleem met die corrupte agenten is dat ze vaak loyaler zijn aan hun Marokkaans­e familieled­en en vrienden dan aan de politie”, zegt een politieman die bij het onderzoek naar Faris K. betrokken is.

 ?? FOTO AFP ?? Bij publieke optredens heeft Geert Wilders telkens een schare bodyguards mee. Nu komt hij helemaal niet meer buiten om campagne te voeren.
FOTO AFP Bij publieke optredens heeft Geert Wilders telkens een schare bodyguards mee. Nu komt hij helemaal niet meer buiten om campagne te voeren.
 ??  ?? Twitter over “enorm verontrust­end nieuws” had.d Waarna hij besloot niet meer buiten te komen.
Twitter over “enorm verontrust­end nieuws” had.d Waarna hij besloot niet meer buiten te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium