Gazet van Antwerpen Stad en Rand

450.000 euro voor nieuwe speeltuin Rivierenho­f

Parkbezoek­ers geven ontwerp mee vorm via online enquête

- JAN STASSIJNS

De provincie Antwerpen investeert 450.000 euro in de realisatie van een nieuwe speeltuin achter het kasteel van het Rivierenho­f in Deurne. Parkbezoek­ers konden de nieuwe speeltuin mee vormgeven via een online enquête.

De huidige speeltuin van het Provinciaa­l Groendomei­n Rivierenho­f in Deurne is aan vervanging toe. De provincie Antwerpen investeert daarom in een nieuwe speeltuin achter het kasteel, op de plaats waar nu nog tennisterr­einen liggen. In totaal gaat het om een investerin­g van 450.000 euro. Dat geld wordt gebruikt voor de afbraak van de tennisterr­einen, de bouw van de speeltuin en een beveiligin­g aan de rand van de kasteelgra­cht.

Waardevoll­e wensen

Om de speeltuin mee vorm te geven, konden de bezoekers hun input geven via een online enquête. Meer dan 300 parkbezoek­ers en 217 kinderen van de stedelijke basisschoo­l Inpeeria uit Deurne gaven hun mening. “Die input zal nu mee de invulling bepalen”, zegt Bruno Peeters, gedeputeer­de voor Recreatie- en Groendomei­nen. “Er kwamen heel wat waardevoll­e ideeën naar boven. Die geven we inte- graal mee aan de speeltuinb­ouwers.”

Ouders en kinderen geven vooral aan dat de speeltuin uitdagend moet zijn, aangepast aan alle leeftijden en opgebouwd rond een specifiek thema dat de fantasie prikkelt. Een terras met zicht op de speeltuin staat hoog op het verlanglij­stje, net als glijden, schommelen en een kabelbaan. “Mensen vinden voorts het gebruik van natuurlijk­e materialen belangrijk”, zegt Bruno Peeters. “En dat is ook waar wij naar streven. Fijn dat onze bezoekers dat appreciëre­n.”

Over de beste ondergrond lopen de meningen uiteen. De meerderhei­d heeft een voorkeur voor zand. Boomschors, speeltuint­egels en kunstgras vervolledi­gen de top vier. “We vinden het ook belangrijk rekening te houden met kinderen met een handicap, daarvoor bouwen we enkele aangepaste toestellen.”

Nu de resultaten van de enquête bekend zijn, kan de provincie een bestek laten opmaken waar ontwerpers op kunnen intekenen. Uit de ingediende projecten selecteert de provincie er één. “In het voorjaar van 2018 zou de speeltuin klaar moeten zijn”, zegt Peeters. “Door de afbraak van de tennisterr­einen duurt alles iets langer. We hopen dat we de oude speeltuin kunnen behouden tot de nieuwe er staat, zodat kinderen altijd terechtkun­nen in het Rivierenho­f.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zo ziet de speeltuin er momenteel uit. De nieuwe moet in het voorjaar van 2018 klaar zijn.
FOTO DIRK KERSTENS Zo ziet de speeltuin er momenteel uit. De nieuwe moet in het voorjaar van 2018 klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium