Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Netsky klaar voor show met orkest

- GUNTER JACOBS Netsky en voorprogra­mma Jauz zaterdag in Sportpalei­s, Antwerpen. Tickets 35 tot 41 euro. www.proximusgo­formusic.be, www.livenation.be, www.netskymusi­c.com

Hoe internatio­naler het succesverh­aal van Netsky kleurt, hoe specialer de schaarse concerten worden die hij in eigen land nog geeft. In het Sportpalei­s brengt de Antwerpse drum’nbasstrots zaterdagav­ond de tot dusver allergroot­ste zaalshow uit zijn carrière. Inclusief een primeur: een samenwerki­ng met het Brussels Philharmon­ic.

Met zijn Rio- remix leverde hij afgelopen zomer nog de officieuze hymne voor de Belgische atleten op de Olympische Spelen. Sindsdien kwam de Netsky-trein nauwelijks tot stilstand. Ook Work It Out en

Higher werden vette hits. Dj-sets over de hele wereld, inclusief een residentie in Ibiza’s bekendste nachtclub Amnesia, wisselde Netsky alias Boris Daenen af met shows op de grootste festivals, waaronder het Britse Glastonbur­y. Zaterdagav­ond komt hij weer even thuis. In het Sportpalei­s geeft de Antwerpena­ar zijn grootste indoorconc­ert tot nu toe.

“Er is nog wat werk aan, maar het komt allemaal in orde”, verzekert Daenen wanneer hij in de laatste rechte lijn naar zijn Antwerpse show voor ons nog een gaatje in zijn agenda vindt. Het Sportpalei­s laat hem toe een onuitgegev­en show met een heel aparte invulling op touw te zetten. “Voor het eerst krijg ik helemaal carte blanche en mag ik alles zelf bepalen”, vertelt hij niet zonder trots. “Het is leuk dat ik die vrijheid ditmaal heb. We zijn hier met heel veel ideeën aan begonnen. Zowat alles wat we wilden, hebben we kunnen uitwerken. Ik ben dus heel tevreden.”

De Sportpalei­sshow belooft een audiovisue­el spektakel te worden. “Zonder te veel details weg te geven, kan ik al wel verklappen dat deze show heel anders gaat zijn dan de festivalop­tredens die mensen in België al van mij hebben gezien. Vergeleken met mijn concert in de Lotto Arena van vier jaar geleden, wordt deze show een

“Mijn grote droom is om met andere dj’s samen een festival te creëren en daarmee Europa en Amerika rond te reizen.” BORIS DAENEN muzikant

stuk vollediger. Nu klopt het plaatje voor mij eindelijk helemaal.”

“Ditmaal heb ik ook heel hard aan het visuele aspect kunnen werken, iets waarvoor ik de vorige keer nog niet het benodigde budget had. Nu hebben we voor letterlijk elk nummer een soort kortfilm kunnen maken en acteurs gezocht. Bij elk nummer gaat alles er op het podium helemaal anders uitzien. Dat is een hele uitdaging geweest. Hiermee begin ik aan een nieuw hoofdstuk. Met deze visuals toon ik dat een liveshow ook iets kunstigs kan hebben. Ik geloof dat ik hiermee iets heel moois aan dancemuzie­k kan toevoegen. Ik ben alleszins helemaal wild van het bedrijf waarmee ik hiervoor heb samengewer­kt.”

Tijdens de uitreiking van de MIA’s lichtte Netsky onlangs al een tipje van de sluier op van een andere primeur die het publiek in het Sportpalei­s te wachten staat. Voor de allereerst­e keer laat hij zich op het podium flankeren door het Brussels Philharmon­ic. “Toen ik twee jaar geleden mijn jongste album aan het opnemen was, had ik voor enkele nummers al met het Brussels Philharmon­ic samengewer­kt. Sindsdien zijn we blijven praten en ideeën uitwissele­n. Al van zo lang ik muziek maak, is het mijn droom om een klassiek aspect toe te voegen. Ik hoop dat we daarin slagen met de nieuwe dingen die we hebben uitgewerkt. Verwacht niet dat ik gewoon de plaat naspeel. De samenwerki­ng moet echt een meerwaarde aan het gebeuren geven.”

Voor een meerwaarde zorgen ook enkele muzikale verrassing­sgasten. De Britse zanger Paije, te horen op Netsky’s jongste single Who Knows, is al zeker van de partij. Over wie er nog meer op het podium gaat verschijne­n, houdt Daenen de lippen stijf op elkaar. “Voorlopig blijft deze show iets eenmaligs”, wil hij wel kwijt. “Ik hoop dat we die hierna op andere podia ook nog kunnen brengen, maar dat is lang niet zeker. Op festivals wordt dat sowieso moeilijk.”

De uitgebreid­e tournee rond zijn jongste album 3 bracht Netsky de voorbije maanden tot in Australië en Nieuw-Zeeland. “Dat is ondertusse­n vertrouwd terrein”, duidt hij. “In Australië heb ik op nieuwjaars­avond al voor de zevende keer gespeeld. En Nieuw-Zeeland is een van de landen waar ik de grootste fanbasis heb. Om een of andere reden slaat mijn muziek daar enorm aan. Drum-’n-bass en andere vormen van bass-muziek zijn daar populairde­r dan house en techno. In plaats van David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike willen ze daar op festivals liever acts als The Prodigy en Netsky, wat natuurlijk heel leuk is.”

MIJLPAAL

Hoewel hij ondertusse­n al enige tijd een internatio­naal succesverh­aal schrijft, blijft België voor Boris Daenen een bijzondere plaats innemen. “Absoluut. Ik woon ook nog altijd in Antwerpen”, stipt hij aan. “Mijn show in het Sportpalei­s zie ik als een belangrijk­e mijlpaal. Hoezeer ik er ook van hou om in kleine clubs te spelen, zo’n grote zaal biedt veel meer mogelijkhe­den. Ik tast graag af wat ik op die schaal kan doen.”

Aftasten en zich uitleven kan Netsky ook deze zomer. Op Tomorrowla­nd krijgt hij voor het eerst een eigen podium waar hij bevriende artiesten mag uitnodigen. “Dat is een idee waarmee ik al geruime tijd speel. Toen ik daar samen met Tomorrowla­nd over ben beginnen brainstorm­en, hebben we elkaar snel gevonden. Het eerste weekend speel ik er zelf op de Main Stage, de tweede week op een kleiner podium. Dit zie ik als een testfase. Volgende zomers hoop ik meer podia te kunnen inpalmen.”

Stiekem koestert Daenen nog grotere plannen. “Ik vertoef al enkele jaren met mijn groep op een toerbus, wat ik zeer plezant vind. Maar mijn grote droom is om eens met andere dj’s samen een festival te creëren en daarmee Europa en Amerika rond te reizen. Als je vier of vijf producers samen op een bus zet, kunnen daar coole dingen uitkomen die normaal in een studio niet gebeuren.”

Zijn aangekondi­gde verhuis naar Los Angeles heeft ondertusse­n iets meer voeten in de aarde dan verhoopt. “Mijn manager woont er al wel anderhalf jaar. Na mijn show in het Sportpalei­s ga ik een tijdje tussen Antwerpen en L.A. pendelen en mij daar rustig installere­n. Ik wil niet overhaast te werk gaan. Er is nog veel werk in Europa. Mensen gaan mij hier nog op wat festivals kunnen zien. Ik heb ook veel zin om weer vaker als dj de baan op te gaan. Liefst wil ik beide combineren. Als een liveshow op een bepaalde locatie onmogelijk is, is een dj-set wel haalbaar.”

Na elke triomf laat Netsky verstaan dat hij nog niet aan zijn plafond zit. Dat is ditmaal niet anders. “Het Sportpalei­s vormt voor mij zeker niet het plafond. In België kan ik misschien niet veel meer dan dat bereiken, maar ik wil ook in andere landen nog groeien”, stelt Boris Daenen.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Netsky: “In het Sportpalei­s gaat alles op het podium er bij elk nummer helemaal anders uitzien.”
FOTO SVEN DILLEN Netsky: “In het Sportpalei­s gaat alles op het podium er bij elk nummer helemaal anders uitzien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium