Gazet van Antwerpen Stad en Rand

William Boeva maakt balans op in ‘Reset’

William Boeva bestrijdt foute perceptie in ‘Reset’

- ILSE DEWEVER

“William Boeva, is dat niet die komiek met zijn dwergenmop­pen?” Na het cabaretesk­e Megalomaan toert de 27jarige Antwerpena­ar nu met het snedige Reset. “Ik wil het publiek tonen wie ik echt ben.”

Eens hij in 2012 Humo’s Comedy Cup pakte, ging het snel voor William Boeva. In 2013 dook hij op bij Scheire en de schep

ping, en een jaar later presenteer­de de komiek met Megalomaan zijn eerste comedyshow. Tegelijk was Boeva een graag geziene gast bij televisiep­rogramma’s en werd hij het gezicht van de Ketnetcamp­agne ‘Kom op tegen pesten’. “Na deze rit knaagt er toch iets”, stelt William Boeva. “Waarderen mensen me wel echt om wie ik ben? Tijd om de boel opnieuw op te starten.”

In hoeverre is Reset een breuk met de vorige show?

Waar mijn eersteling tegen cabaret aanleunde, ga ik er nu vol tegen aan in een echte stand-upshow. Ik zet me af tegen het feit dat mensen denken dat ik steeds maar dwergenmop­pen maak. Ja, ik ben 1 meter 37, en daar maak ik wel eens grappen over, maar op tv wordt dat aspect gigantisch uitvergroo­t. In Reset stel ik dat beeld bij. Het dwerg zijn komt in de show uiteraard ook weer aan bod. Als ik daar iets over laat vallen, voel je de opluchting in de zaal: “Dit is wat we wilden horen.”

Je legt in Reset de link tussen dwerggroei en invalidite­it.

In de show vertel ik veel over mezelf, maar ook over handicaps in het algemeen. Ik wijs het publiek erop hoe weinig voorzienin­gen er zijn voor personen met een beperking. Een invalident­oilet, bijvoorbee­ld, is gewoon een wc in een grote kamer. Daar is niks aangepasts aan. Mensen worden zich pas van dergelijke problemen bewust, wanneer ze ermee worden geconfront­eerd. Zo gebruik ik voor langere afstanden een rolstoel. Als mensen me duwen, valt hen op hoe scheef de stoep erbij ligt. Veel onbegrip hangt samen met onwetendhe­id. In se is de maatschapp­ij niet bezig met invalidite­it.

Dus heb je het in Reset uiteindeli­jk toch weer over je gestalte ...

Ja, maar hier dient het een hoger doel. Als ik vertel over de moeilijkhe­den die ik als gehandicap­te ervaar, verandert er misschien iets. Humor is een wapen om heikele onderwerpe­n aan te kaarten, wonden dicht te naaien en het op te nemen voor anderen. Als tiener kon ik mijn gevoelens moeilijk uiten. Comedy heeft me geholpen om mezelf te aanvaarden.

Brengt je lengte ook voordelen mee?

Absoluut, het dwerg zijn heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Het heeft me laten zien dat velen de focus verkeerd leggen, maar je ontmoet ook mensen die verder kijken. Vroeger was ik veel negatiever ingesteld. Door mijn handicap te omarmen, sta ik positiever in het leven. Ik ben me er wel sterk van bewust dat er nog altijd een taboe rust op mensen met een beperking. Alsof het sukkels zijn die niks kunnen.

Inmiddels heb je met Boeva & The Games ook een programma op Ketnet. Zijn kinderen een dankbaar publiek?

Zeker, kinderen stellen honderduit vragen, waar hun ouders zich dan gegeneerd door voelen (lacht). Kinderen beschouwen me al vlug als een van hen. Als een tussenscha­kel tussen hen en de volwassene­n. Bij mijn vorige show zat er altijd wel minstens één kind tussen 6 en 10 jaar in de zaal. Daarom staat op de affiche nu ook uitdrukkel­ijk vermeld dat het om een comedyshow gaat. Reset is geen show op kindermaat.

Reiken je dromen verder dan comedy?

Ja, ik zou graag eens acteren in een film, maar dan in een deftige rol, niet als dwerg. Een reeks als Game of Thrones maakt veel los. Ook personages als Batman, Spiderman of X-Man leiden de aandacht weg van de beperking, net hun mutatie maakt hen sterk. In de Lage Landen hebben we op vlak van aanvaardin­g nog een lange weg te gaan. De openbare omroep focust op diversitei­t, maar op het scherm zie ik niemand presentere­n in een rolstoel.

Reset, o.a. 25/02 Zulte en 02/03 Rijkevorse­l (tryouts), 10 en 11/03 Geel (première), 14/04 Dendermond­e, 20/04 Mechelen, 26/04 Antwerpen. Volledige speellijst: www.williamboe­va.be

“Aan een invalident­oilet is niks aangepasts aan. Dat is gewoon een toilet in een grote kamer.” WILLIAM BOEVA Komiek

 ?? FOTO RR ?? William Boeva.
FOTO RR William Boeva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium