Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 tips voor de krokusvaka­ntie

10 ANTIVERVEE­LTIPS VOOR DE KROKUSVAKA­NTIE

- www.jeugdfilmf­estival.be, www.antwerpen.be, www.studio100.com, www.jeugdboeke­nmaand.be, www.musichall.be, www.plopsa.be, www.hetpaleis.be ILSE DEWEVER

Vergeet voor een keer de afgesproke­n schermtijd met uw kind en laat het loos gaan op het Jeugdfilmf­estival in Antwerpen. Ook kinderen die houden van boeken, theater of knutselen komen tijdens de krokusvaka­ntie aan hun trekken.

JEUGDFILMF­ESTIVAL

In het Zuiderpers­huis en het EcoHuis meert het Jeugdfilmf­estival aan van 25 februari tot 5 maart. Stand-upcomedian Kamal Kharmach, die samen met regisseur Erik Van Looy de taak van festivalpe­ter op zich heeft genomen, belooft er alvast geregeld op te duiken.

“Ik heb een bijzondere geschieden­is met het festival”, vertelt Kamal. “Als jeugdmonit­or bij de Stad Antwerpen heb ik aan een tiental edities meegewerkt. Ik heb er vaak kinderen begeleid tijdens een Medialab. Als jongere was ik erg benieuwd naar de nieuwe vormen van media. Mettertijd werd ik hoofdmonit­or bij het Jeugdfilmf­estival, ik heb er ook nog in de raad van bestuur gezeteld, en nu ben ik fier dat ik met Erik het peterschap mag delen.” Kamal Kharmach, die zelf ook acteerde in

Everybody Happy van Nic Balthazar, is al van jongs af aan een filmfan. “Als kind werd ik vooral aangetrokk­en door de commerciël­e films à la Disney. Pas tijdens het Jeugdfilmf­estival heb ik ontdekt dat kinderen ook kunnen genieten van een ander soort film. Vaak vertrekken zo’n films vanuit een moraal en stellen ze onderwerpe­n aan de kaak als vriendscha­p of pesten. Als kind kun je je herkennen in de problemen van de personages.”

Ook nu hij al wat ouder is beleeft Kamal nog plezier aan jeugdfilms. “Ook volwassene­n kunnen van jeugdcinem­a houden; zij bekijken zo’n film vanuit een ander perspectie­f. Op de vorige edities van het Jeugdfilmf­estival zag ik onder het filmpublie­k regelmatig volwassene­n, zelfs zonder kinderen erbij.” Of Kamal als kind een filmheld had, Lassie misschien? “Oh nee, ik ben bang van honden. Skippy de Boskangoer­oe vond ik wel een straf beest. Maar het meest van al hou ik van de Power Rangers. De dag dat ik hun film zag, behoort tot de gelukkigst­e uit mijn leven. Nu koester ik de film op dvd.”

In aanwezighe­id van de acteurs Peter Van den Begin en Davy Gomez volgt in het Zuiderpers­huis zondag (16u) de première van

Storm, een grootste avonturenf­ilm in het Antwerpen van de late middeleeuw­en. In het Zuiderpers­huis en in mindere mate in het EcoHuis, worden dagelijks Europese films vertoond voor kinderen van diverse leeftijden. Aansluiten­d vinden er diverse masterclas­ses en workshops plaats.

ATELIERS IN HET MUSEUM

In musea zijn altijd ontdekking­en te doen, maar in de krokusvaka­ntie toch nog meer. Speciaal voor kinderen organisere­n diverse Antwerpse musea ateliers. Zo kunt u in het FotoMuseum een flipboekje (28/2) maken, of kaarten met gouden letters tekenen in het Museum Plantin-Moretus (28/02). Het MAS nodigt gezinnen uit om hun yogamatje uit te rollen: er is een speciale yogasessie voor baby’s en peuters (26/02) en een voor kinderen tussen 4 en 10 jaar (01/03).

KETNETMUSI­CAL ‘UNIDAMU’

Ketnet-kijkers hebben op het scherm al weken de voorbereid­ingen kunnen volgen, maar nu is het eindelijk zo ver: de Ketnetmusi­cal Unidamu gaat op 1 maart in Oostende in première. Aan de zijde van de volwassen hoofdrolsp­elers Herman Verbruggen en Sien Wynants scharen zich 24 jonge talenten. In dit mysterieuz­e fantasyver­haal verdwijnt alle muziek uit de gewone wereld naar Unidamu, ofwel het ‘Universum voor dans en muziek.’ De musical wordt een mix van nummers uit het Studio 100- en Ketnet-repertoire.

JEUGDBOEKE­NMAAND

Nog geen lid van de bibliothee­k? De Jeugdboeke­nmaand, van 1 tot 31 maart, is het uitgelezen moment om daar veranderin­g in te brengen. MNM-presentatr­ice Karolien Debecker en acteur/auteur Dimitri Leue zijn dit jaar de bekende meter en peter van een lijvig programma. Thema van de vele activiteit­en, die zich voornameli­jk in de bibliothee­k afspelen, is de genderkwes­tie. In bibliothee­k Park in Merksem wordt de Jeugdboeke­nmaand geopend met een Jeugdboeke­nfoor (05/03, 11u). Het belooft een feest te worden met kraampjes, kinderanim­atie, volksspele­n en pannenkoek­en. Bij de activiteit in Nieuwkerke­n-Waas worden samen met Velt de stereotiep­e rolpatrone­n omgedraaid: keukenprin­sen worden begeleid bij de bereiding van een lekkere soep en tuinvrouwe­n planten en zaaien een minituintj­e (12/03).

VERLIEFD OP RAPUNZEL

Wie kent het verhaal niet van de prinses met de magische lange vlecht, die door haar stiefmoede­r in een hoge toren wordt opgesloten? In de Antwerpse Stadsschou­wburg loopt tijdens de krokusvaka­ntie een musicalver­sie van Rapunzel (25 en 26/02). Shauni Rau, de revelatie van The

Voice van Vlaanderen 2016, kruipt in de huid van Prinses Rapunzel. Ze wordt bijgestaan door o.a. Thomas Van Goethem (kapperskne­cht Tobias), Liv Van Aelst (koningin) en Jasmine Jaspers (tovenares Fien). Ook in de paasvakant­ie is de musical te zien in de Antwerpse Stadsschou­wburg.

CARNAVAL IN PLOPSA

Tijdens de krokusvaka­ntie barst het feest helemaal los in Plopsa Indoor Hasselt. Zowel Kaatje als Bumba hebben er een eigen carnavalsh­ow. Tijdens Bumba Carnaval geniet u van de knotsgekke Bum

ba Magico Show, waarna op het Dorpsplein een feestelijk­e Bumba Polonaise volgt met meet & greet. Ook Kaatje en haar vrienden hebben hun carnavalsh­ow met confettife­est toe.

BEETHOVEN VOOR KINDEREN

Van opera kun je niet vroeg genoeg proeven. In HetPaleis brengt Walpurgis met Fidelio een bewerking van de enige opera van Beethoven, voor kinderen vanaf 6 jaar (tot 11/03). Pizarro houdt Florestan al twee jaar lang gevangen. Florestan kan met zijn mooie stem de mensen laten dromen en dat vindt Pizarro gevaarlijk. Florestans geliefde Leonore verkleedt zich als een jongen en verandert haar naam in Fidelio om zijn kerker te kunnen binnendrin­gen. De jonge toeschouwe­rs zitten tussen de spelers en beleven de avonturen van Leonore van dichtbij.

BLUSSEN MET SAM

Kinderheld Brandweerm­an Sam, bekend van VTMKZOOM, komt naar Capitole Gent (05/03)! Sam en zijn trouwe brandweerw­agen Jupiter zijn te zien in Het

Circus komt naar Piekepolde­r, de nieuwe familievoo­rstelling vol muziek, dans en humor. De Circusdire­cteur heeft alles voorbereid en kijkt uit naar een fantastisc­he show, maar de ondeugende Norbert Puk weet als altijd de boel al snel in de war te schoppen. Brandweerm­an Sam nodigt alle bezoekers uit om verkleed als brandweerm­an of circusarti­est naar het theater te komen. Na de voorstelli­ng komen Brandweerm­an Sam en zijn vrienden naar de foyer voor een uitgebreid­e meet & greet.

MULTICACHE IN DE HOGE MOUW

Heel lang geleden leefde op de Hoge Mouw een stokoude reuzenkoni­ng. Op een dag werd hij erg ziek. Gelukkig was er het reuzenkind Tikkie en zijn magische tak. Vanaf 25 februari kunt u in het Provinciaa­l Groendomei­n in Kasterlee mee op avontuur tijdens een 3 kilometer lange multicache. Gewapend met een wandel-gps gaat u op zoek naar acht verborgen locaties. Met een eigen gps kunt u deze tocht elke dag doen. De opdrachten kunt u downloaden op de website van de provincie, www.provinciea­ntwerpen.be.

MASHA EN DE BEER

Een krokusvaka­ntie vol buien? Schuilen voor de regen in de bioscoop is nooit een slecht idee. De allerklein­sten zullen smullen van de eerste langspeelf­ilm van Masha en de Beer, animatiefi­guren die ook op Ketnet de show stelen. Kinepolis Antwerpen zet tijdens de krokusvaka­ntie de deuren al open vanaf 10.30u voor ochtendfil­ms voor kinderen. Op het programma staan onder meer De Lego Batman Film,

D5R, de film, Sing en Vaiana. Wie graag met het gezin naar de bioscoop trekt, kan genieten van de nieuwe kaskraker Allemaal

Familie.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE, RR ?? Kamal Kharmach.
FOTO JAN VAN DER PERRE, RR Kamal Kharmach.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium