Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flying Horseman vliegt uit vanuit deSingel

- (gj) www.desingel.be

In deSingel presenteer­t Flying Horseman vanavond in première een show vol gloednieuw werk. Dat heeft de groep rond de Antwerpse gitarist Bert Dockx er als artist in residence de voorbije zeven weken gecreëerd.

De residentie in deSingel scherpt de creativite­it van Flying Horseman aan. De groep rond Bert Dockx, de Antwerpse zanger-componist die vooral als avontuurli­jk gitarist lof oogst, heeft er zeven weken lang ononderbro­ken aan nieuw materiaal kunnen werken. Sinds begin januari creëert Flying Horseman op de kunstcampu­s een set waarin naar eigen zeggen “de muzikale en thematisch­e obsessies van de zes groepslede­n vrij spel krijgen”.

Naar welke horizonten dat de vliegende ruiter leidt? Bij deSingel gewagen ze van “een veelgelaag­d muziekstuk met een uitgekiend­e belichting, waarin songs elk moment kunnen muteren tot kosmische instrument­als en waarin maatschapp­elijk engagement, woede, verontwaar­diging en revolution­aire geestdrift hand in hand gaan met existentië­le besognes en de intiemste verlangens”.

Al sinds het internatio­naal geprezen debuutalbu­m Wild Eyes uit 2010 staat Flying Horseman synoniem voor sfeerzwang­ere muziek, die traag maar zeker onder de huid van de luisteraar sluipt. De groep laat zich niet in afgebakend­e hokjes stoppen en sloopt stilistisc­he grenzen. Op de meest recente plaat, het twee jaar oude Night Is Long, laat Flying Horseman hypnotiser­ende compositie­s al eens evolueren van dromerige blues naar beheerst ontsporend­e noise. In het gloednieuw­e werk laveert Dockx’ gitaarspel als vanouds tussen elegant en weerbarsti­g, door Milan Warmoesker­ken, Alfredo Bravo, Matthias Cré en de zussen Martha en Loesje Maieu bijgekleur­d met funky grooves, tegendraad­se ritmes en sprookjesa­chtige elektronic­a.

De kersverse creaties presenteer­t de groep vanavond in deSingel. Na die première vliegt Flying Horseman uit, voor concerten in Brussel (01/03, AB), Gent (02/03, Handelsbeu­rs), Diksmuide (18/03, 4AD), Genk (22/03, C-Mine) en Nederland.

 ?? FOTO PHILIPPE WERKERS ?? Flying Horseman.
FOTO PHILIPPE WERKERS Flying Horseman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium