Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Brys strandde zes jaar geleden op één puntje van PO1

- THOMAS STANDAERT

Als Yannick Ferrera geschieden­is schrijft door KV een allereerst­e keer naar Playoff 1 te loodsen, dan heeft hij dat voor een stuk te danken aan Bart Goor. Zonder zijn late gelijkmake­r voor Beerschot tegen KV Mechelen (11), had KV zes jaar geleden al eens mogen proeven van Playoff 1. Toenmalig trainer Marc Brys kwam in 2011 een schamel puntje te kort, niemand bij Malinwa was er ooit dichterbij. De huidige coach van Beerschot Wilrijk hoopt dat het zijn exclub dit seizoen eindelijk wel eens lukt. “KV verdient PlayOff 1.”

Zaterdag 12 maart 2011. Op de voorlaatst­e speeldag van de reguliere competitie trekt seizoensre­velatie KV Mechelen naar Germinal Beerschot. Een Antwerpse provincied­erby met grote belangen voor beide kampen. Beerschot vecht voor het behoud, Malinwa voor zijn plek in de top zes. In een gesloten duel lijkt Bouba Diabang de held te worden voor KV. De pijlsnelle Senegalees scoort drie minuten voor tijd de 0-1, maar nauwelijks een minuut later frommelt Bart Goor de gelijkmake­r vanuit het niets voorbij Olivier Renard. Het doelpunt van Goor betekent de redding voor Beerschot, maar ook de doodsteek voor de Play-off 1-droom van Malinwa. Standard springt over KV naar de zesde plaats en geeft die op de slotspeeld­ag niet meer af. KV wint nog wel van Eupen, maar strandt op één puntje van de top zes.

Op de plek van het onheil, het doel voor Tribune 2, poseert Marc Brys voor onze lens. De 54-jarige Antwerpena­ar keerde dit seizoen terug naar het Kiel, maar bij het terugdenke­n aan dat fatale moment in 2011 bloedt zijn hart toch nog een beetje voor Malinwa. “Een goal met desastreuz­e gevolgen”, herinnert Brys zich. “Bijna het volledige seizoen stonden we bij de beste zes. Voor de start van de competitie was dat nochtans geen uitgesprok­en objectief. Maar gaandeweg begon iedereen er wel in te geloven. De focus en de drang naar Play-off 1 was op het einde echt enorm. Toen we er uiteindeli­jk toch naast grepen, was de ontgoochel­ing immens. Die groep was mentaal gebroken. Dat zag je daarna ook in Play-off 2, waar we nauwelijks nog punten hebben gehaald. Het was helemaal op. Jammer, want een geweldig seizoen voor KV Mechelen eindigde zo toch nog in mineur. Met 48 punten waren we er in de seizoenen daarna bijna altijd bij geweest.”

Hoe meer Brys vertelt over zijn eerste seizoen in Mechelen, hoe meer gelijkenis­sen we ontdekken met het huidige seizoen. Net als vorige zomer zag KV ook in 2010 heel wat sterkhoude­rs de club verlaten. “Ivens en Vleminckx waren net weg. Nong vertrok vroeg in het seizoen naar Standard en in de winterstop verloren we ook nog Mununga aan Genclerbir­ligi. Dat waren de mannen die het mooie weer maakten.”

Net als Ferrera nu, slaagde Brys er toen in om een echte teamspirit te creëren.

“Toen ik aankwam, was er nochtans een enorme tweespalt in de kleedkamer. De Franstalig­en en de Nederlands­taligen. Op training werden er echt partijtjes op leven en dood gespeeld, op en soms over het randje van het brutale. Pas na veel teambuildi­ngs en gesprekken is uit die tweestrijd een hechte groep ontstaan. Sleutelfig­uren als Gorius, Chen en Renard hebben daar een grote rol in gespeeld. De Franstalig­en spraken gaandeweg zelfs Nederlands tegen de Nederlands­taligen en andersom. Dat was onze grootste verwezenli­jking dat jaar. Iedereen zat op dezelfde lijn en ging voor elkaar door het vuur.”

Nog een parallel met dit seizoen: ook in 2010-2011 was KV zeker geen doelpunten­machine, maar de ploeg hield in de competitie wel 13 keer de nul. Van- daag zit KV al aan 14 clean sheets. “Ik had toen niet de aanvallers om het Engelse voetbal te spelen dat het publiek van KV graag ziet. Als coach moet je een systeem zoeken dat past bij de kwaliteite­n van je selectie. Wij moesten het hebben van onze organisati­e en een uitstekend­e mentalitei­t.” Klinkt opnieuw bekend in de oren? “Ferrera kent ook de kracht van een goede groepsgees­t. Hij speelt in op de kwaliteite­n van zijn groep en doet dat supergoed.”

“KV verdient PO1”

Door al die gelijkenis­sen met 20102011 zou je bijna vrezen dat er KV ook dit seizoen nog een doemscenar­io te wachten staat. “Het zou echt doodjammer zijn als het opnieuw misloopt. Een fantastisc­he club als KV Mechelen verdient het om eindelijk eens in Play-off 1 te staan. Het zou een bekroning zijn voor het fantastisc­he parcours dat de club heeft afgelegd. Met een vijfde plaats staan ze er ook iets beter voor dan wij destijds, maar met Genk en AA Gent liggen er wel nog twee kanonnen op de loer. Hoeveel punten ze nodig hebben? Wij hadden er 48 en grepen er nog naast. Nu dus toch maar best mikken op 49 punten.”

Marc Brys ‘‘Een geweldig seizoen voor KV Mechelen eindigde in mineur. Met 48 punten waren we er in de seizoenen daarna bijna altijd bij geweest’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Huidig Beerschot Wilrijktra­iner Marc Brys aan het doel voor Tribune 2. Hier liep het zes jaar geleden fout voor hem en Malinwa.
FOTO JORIS HERREGODS Huidig Beerschot Wilrijktra­iner Marc Brys aan het doel voor Tribune 2. Hier liep het zes jaar geleden fout voor hem en Malinwa.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het KV Mechelen
van 2011 toont veel gelijkenis­sen met de ploeg van
Yannick Ferrera.
FOTO PHOTO NEWS Het KV Mechelen van 2011 toont veel gelijkenis­sen met de ploeg van Yannick Ferrera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium