Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ode aan troubadour Dimitri van Toren

- www.garifuna.be

Twee projecten zoomen vanaf deze week in op het artistieke nalatensch­ap van de in 2015 overleden Nederlands­e kleinkunst­enaar Dimitri van Toren. Enerzijds een cdbox met meer dan honderd bekende en onuitgegev­en liedjes uit zijn repertoire; anderzijds Toneel van Verbeeldin­g, een hommage met Roel Van Bambost, Levien en Mathieu Engels. De voorstelli­ngenreeks opent vandaag (20u) in het Hof Van Boeres in Londerzeel.

Toneel van Verbeeldin­g blikt terug op hits als Lied Voor Alle Kinderen, Kijk ’Es In De

Spiegel en Jij Bent De Mooiste, maar is meer dan zomaar een best of. “We hebben gekozen voor een setlist die de toeschouwe­rs, ongeacht hun leeftijd, de kans biedt om van Toren op een andere manier te leren ken- nen. Als we erin slagen om een nieuwe generatie in contact te brengen met zijn omstandige oeuvre, dan hebben we ons doel bereikt”, zegt Van Bambost.

GEEN COVERS

Zelf selecteerd­e de Gentse kleinkunst­zanger vijf nummers uit twee legendaris­che albums van van Toren: een titelloze langspeler uit 1974 en Dwars Door Het Pretpark (1988). “Een lied dat tijdens de hommage niet mag ontbreken is Want Er Zijn Geen

Wolven In Het Bos. Ik zong het samen met Miek tijdens Dimitri’s eigen uitvaartpl­echtigheid.”

Van Bambost deelt het podium met troubadour Mathieu Engels en Levien, die door het leven gaat als de Vlaamse Tom Waits. “We zijn geen gelegenhei­dscoverban­d”, be- nadrukt Roel. “Daarom hebben we bewust gekozen voor eigen interpreta­ties van het origineel. Tijdens onze zoektocht naar andere arrangemen­ten was Dirk Schreurs onze muzikale houvast. Hij was jarenlang de vaste pianist van van Toren.”

HÉ KOMAAN

De naam van de Nederlands­e kleinkunst­enaar blijft onlosmakel­ijk verbonden met het vrolijke en uptempo Hé Komaan, al ging zijn eigen voorkeur uit naar maatschapp­ijkritisch­e compositie­s. “Daarom zing ik ook Werk

Aan De Winkel, waarvoor Dimitri zich in de plaats van een werkloze verplaatst­e. Op die manier zal ik hem altijd blijven herinneren: als een minzame en bewogen man, gedreven door zijn liefde voor het vak.”

 ?? FOTO DANY VAN LOO ?? Dimitri Van Toren.
FOTO DANY VAN LOO Dimitri Van Toren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium